BunadsNazi

For et betydelig antall nordmenn, er bunad på 17 mai like selvsagt som pakker på julaften. Selv har jeg ikke bunad, og i år blir antrekket på toppen av alt helsort med forkle, da jeg skal jobbe store deler av dagen, men jeg er alikevel nødt til å si noen ord i anledning de utallelige artikler av typen ‘Bunadstabber’, ‘Bunadens Nei-nei/fy-fy’, ‘Bunadsregler’, ‘Bunadssynder’, osv, osv..  

 

 

Dette er ikke et plagg en kan bære etter eget forgodtbefinnende, må vite, for her lurer det åpenbart ‘know-it-alls’ rundt hvert hjørne. Disse selvopphøyde bunadsnazier fininnstiller i disse timer haukeblikket, og sørger for å ha magge-faktoren på full styrke før de på den store dagen kan boltre seg i forurettet indignasjon over alle de som på denne gledens dag tar seg friheter til å bære sine egne ‘klesskatter’ slik det måtte passe dem. 

Og her er det nok å ta av for de grinebitende, for selv blandt de som forsøker, florerer det av ‘utilgivelige’ feil! Listen er nemmelig nærmest uendelig, for de nøyer seg nemmelig ikke med antrekket som sådan. -Neida! Her stilles høye, ubøylige krav til opptreden også, må vite!.. 

Av ‘ulovligheter’ angående antrekket kan nevnes; 

 

! 17 mai -sløyfer!  [-Ja, du leste riktig..]

!  Håndveske (med unntak av den taske-lignende saken som følger med enkelte bunader), 

!  Paraply, med mindre denne er sort, og av minste mulige størrelse. 

!  Smykker, -kun [rett tilhørende] bunadssølv er lov! 

!  Yttertøy [Her finnes intet slingringsmonn hverken hva temperatur angår, eller hvor kåper & frakker faktisk dekker hele stasen].

!  Alt av skotøy med unntak av bunadssko! [Hvorvidt disse syntes, er fullstendig irrelevant]. 

!  Farget neglelakk [At den røde lakken matcher rødfargen i bunaden, har ingenting å si]. 

!  Håret skal & må danderes i henhold til det respektive hodeplagget! 

!  Make-up utover et strøk mascara, rouge & en diskret leppestift er likeså strengt forbudt!  

 

 

Videre, er det strengt forbudt å nyte alt av sigaretter, alkohol & snus, da bunaden representerer gode, sunne norske verdier, må vite!..

– Og her er vi faktisk ved sakens kjerne, -tro det eller ei! – For saken er nemmelig slik at jeg har et så totalt forskjellig syn på hva som ligger i ordene ‘gode & sunne norske verdier’ at det blir som to motpoler å regne.. Ifølge mitt verdisyn, er nemmelig de gode norske verdier ensbetydende med friheten til å ta egne valg! Privilegiet vi har til å kunne juble av glede, og være sorgløse på nasjonaldagen, og ikke minst muligheten til å kunne ta for oss av livets goder, -hvilket i aller høyeste grad innkluderer muligheten til å kunne kjøpe et festantrekk hvis prisnivå er på linje med hele familiers årsinntekt på store deler av kloden!.. 

For hånd i hånd med gleden, følger også den ydmykhet vi skylder de millioner av mennesker fra generasjonene før oss, hvis endeløse kamp gjennom århundrene har gitt oss det priviligerte livet vi lever som norske borgere a-la 2018. 

Smålige pekefingre angående andre menneskers påkledning, syntes derfor for meg direkte forkastelig på en dag da norge skal feires, og de som ofret livet for nasjonen & friheten skal minnes. Jeg er for så vidt en svoren tilhenger av å passe sine egne saker året rundt, men skammeligheten tas til et helt nytt nivå i det smålighet og pirk på uvesentligheter en på toppen av alt ikke har noe med får innpass på 17 mai, og feiringen av norge. 

Til dere som får vondt i bein & rygg av bunadsskoene; Bruk joggesko, clogs, eller ‘whatever’, så dere får kost dere og nytt dagen! Om det regner eller er kaldt, risiker for guds skyld ikke å ødelegge et plagg til et titalls tusen kroner, -og sitt heller ikke ufrivillig inne pga ‘feil’ farge på paraplyen! -Og er det kaldt, kle på dere!  Syntes du 17 mai sløyfe hører dagen til?.. Bruk den til hva faen du måtte velge å ha på deg! -Smink deg som du vil, røyk som du vil, og gjør akkurat som du vil! Det er nettopp det som gjør at ‘på 17 mai, da er vi så glad!.. 

 

 

¤ GRATULERER MED DAGEN, NORGE! ¤

 

Foto:  DF Foto. 

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer
  1. Best å holde seg hjemme, eller rømme til Sverige………
   Kommer bunad-politiet hit, åker jeg rett i kasjotten.
   Man skal gå kledd som man føler seg – ikke drive å være “mote”-slave. Og Bunad i dag er høyst en trend og mote, rotet i norsk folkekultur – men rotet til. Tradisjoner kommet ut av kontroll – forsøkt kontrollert av økonomiske interesser. Kona og Jentungen har bunader, jeg hopper heller i havet 🙂 Noen lurer på hvorfor jeg da ikke går i dress – hvorfor det, sier jeg. Liker ikke dress heller. Jeg bruker klær jeg liker, ikke for å være del av noe stereotypisk bilde av hvordan en “Normann” skal være.
   Ha en flott 17 mai. Gry 😀 <3

  2. Mr. Black Rubber Duck: ‘Amen to that!’ – Og takk, det samme 🙂

   Jeg skal jobbe fra kl 3 til 9,30/10 -tiden, jeg da.. -Noen må holde Norge i gang oxo vettu!.. ;-D

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg