Hvor langt er DU villig til å gå?..

Fra og med i morgen (tirsdag), trappes smittevernstiltakene ytterligere opp, samtidig som det etter alt og dømme vil bli erklært unntakstilstand. At omfattende tiltak ihverksettes, er selvsagt påkrevd når det dreier seg om en pandemi som for mange mennesker kan få fatale konsekvenser. Men på den annen side, mener jeg også det er på tide å finne ut av hvor langt vi er villig til å gå i anledning dette. Med andre ord; Hvor langt vil-og kan vi strekke oss mht tilsidesetting av grunnleggende demokratiske- og menneskerettslige prinsipper for å begrense denne smitten?..  

 

df-foto

 

Desverre vil denne problemstillingen neppe bli bragt på bane fra offisielt hold, da den panikken som råder gjør det fåfengt å få folk til å forholde seg rasjonelt til en slik henstilling på det nåværende tidspunkt. Slik tilstanden er pr. i dag, er antagelig panikken gjevnt over oppe på et nivå hvor man er uimottagelig for alt av uttalelser som skiller seg ut fra ‘normen’. Etter alt å dømme, vil en slik henstilling bli misoppfattet som forsøk på å bagatellisere situasjonen, og en oppfordring til ikke å ta de nødvendige hensyn mht smittebegrensning.

– Og dette er i mine øyne like skremmende som pandemien i seg selv, om ikke mer. Det opprinnelige utkastet til den kriseloven som ble innført for et par dager siden, gikk jo faktisk til det skritt å gi kongen (-hvilket altså vil si regjeringen) en seks måneders fullmakt til å sette samtlige av nasjonens lover tilside. Fritt oversatt, er faktisk betydningen av dette intet mindre enn et tilnærmet diktatur!..

 

[foto: business today]

 

Nå ble gudsjelov det opprinnelige utkastet moderert, men at noe slikt i det hele tatt kunne bli lagt frem uten at det avstedkom antydning til reaksjoner, skremte meg, når sant skal sies, faktisk langt mer enn denne viruspandemien har evnet å gjøre.  Den samme reaksjonen har jeg følt på etter å ha lest om lovpålegg hvis ordlyd er rene sharia-bestemmelser.

Det jeg vil frem til, er at det er så alt for lett å få folk til å frasi seg stadig flere, og mer dyptgripende rettigheter når situasjonen er slik den er, slik at vi brått kan befinne oss i en situasjon hvor det har gått for langt. – Hvor denne grensen går, vil selvsagt variere fra person til person, og selvsagt ikke et spørsmål det lar seg gjøre å gi noen form for konkluderende svar på. At jeg alikevel anser det for å være så viktig at vi tar for oss denne problemstillingen som enkeltmennesker, er rett og slett forankret i de demokratiske grunnprinsipper nasjonen er bygget på; Vi tar jo alle stilling hver for oss, for så at avgjørelsen tas gjennom at alle får avgi sin stemme. – Og for at folkets stemme skal være autentisk, er vi nødt til å trekke disse grensene på et så tidlig tidspunkt som mulig, slik at vår rasjonelle tolleransegrense er mest mulig inntakt, for å si det sånn.

13 kommentarer
  1. Jeg følger myndighetenes anbefalinger.. Har ikke panikk, men tar det på alvor..ikke noe hyggelig dette vi opplever nå.. Så koselig bilde av deg <3

   1. Jeg dilter lydig med så lenge myndighetenes retningslinjer samsvarer med den faglige ekspertisen, men her er det fagfolkene inkl forskningsresultatene jeg har den nødvendige tiltroen til, for å si det sånn.. 😛

   1. Det er så viktig!
    Eksemplene jeg har innkludert her, er jo så langt i fra de eneste ‘shady’ tingene som begås i forbindelse med den her pandemien! På fredag, ble f.eks en notorisk voldskriminell som for bare noen mnd siden ble idømt nærmere 5 års fengsel sett vandrende rundt i sentrum av ofret for en av de groveste sakene i dommen. En behjelpelig polititjenestemann tar så de nødvendige telefoner for å få svar på hva faen som foregår, hvorpå det viser seg at innsatte slippes ut ‘left, right & center’ over det ganske land. Jeg mener.. En ting er å slippe vinningsforbrytere og det relatert til lettere narkotiske stoffer ut i verden uten påsyn, men her snakker vi altså reinspikkede psykopater med blind vold i hopetall på samvittigheten! – Og om de så skulle hatt ei fotlenke, så forsvarer det fint lite, spør du meg. Det er jo vitterlig en grunn til at hjemmestraff med fotlenke kun er aktuelt for mildere dommer.. – Og da er det jo på sin plass å sette den faren disse folka i fri dressur utgjør opp i mot den sykdomsfaren som følger av å holde fengselsportene lukket..(?)

  2. Mer interessant at det er blåsiden som spadde frem et sånt forslag. Hadde rødsiden gjort det, ville det vært mer naturlig fra den kanten.
   Ting er virkelig snudd på hodet.

  3. Det er godt å se flere som er litt kritisk til alle tiltak som blir gjort nå. Sånn jeg ser det så virker tiltakene vi gjør mot selve viruset, farligere enn viruset i seg selv

   1. Ja, ikke sant!
    Det siste jeg hørte nå, er at det visstnok skal settes en mengde ressurser inn på å kontrollere at vi ikke samles i større grupperinger enn max 5 pers!! Jeg mener.. HÆ!? Hva faen er det som skjer her!?..

  4. Problemet slik jeg ser det er: Nå som de først har startet overvåkingen av befolkningen,hvem skal kontrolere at den stopper?Og hva skjer om de ikke gjør det?
   Staten gir seg selv bot?
   De har allerede gitt seg selv blanko fullmakt til å overvåke folk via telefonene.
   De påstår at det ikke er noen personlige opplysninger i det,men vi vet alle det er BS

   1. Når det store flertallet befinner seg i den modusen de er i nå, – altså en panisk ‘alle for en’ modus, kan jeg ikke se hva som skal kunne stoppe de, nei.. Jeg tør ikke engang tenke på hvordan tilværelse vi er hensatt til dersom dette vedvarer i 2, 3, eller (Gud forby) 6+ mnd til..

    1. Tjaa vi er jo allerede så langt inne i “1984” at det mangler bare kamera i hvert rom
     Vi kjemper jo om, å overgå hverandre i angivereri.
     Politiet ringes jo ned av folk som vil tyste på naboen.
     Nylig var det en sak på sørlandet, hvor noen anga et eldre ektepar som holdt seg på hytten.
     Politiet patruljerer strandsonen og hyttefeltene på jakt etter folk.

     Er en skikkelig paranoid kunne en nesten tro regjeringen ønsket denne krisen velkommen. Er jo knapt noen som ikke er villig til å selge sjela si ,for å kunne tyste på noen.Uansett hvro drastiske tiltak de kommer opp ,sitter vi jo og godtar det.

     Før krisen slo ned for alvor ville regjering ha svar på om politiet burkte en ansikt gjennkjenning app,ulovlig.
     No har regjeringen innført mulighet til å spore deg via mobilen,uten å måtte gå via retten. Bare sånn i tilfelle du oppholder deg nermere noen enn 2 meter +Feredes i flokk.

     Har ikke noen tro på at dette er teknologi de vil fjerne ,når/om krisen er over.

     Bare så synd for regjeringen, at de har forbudt store reklame plakater overalt ..
     https://youtu.be/g4XiKChyK7A

     1. Herregud.. Her må jeg jo si at dette viruset kom faen så beleilig i forhold til å få strukket strikken for overvåkning ytterligere!..
      Den lille uroen som lå til grunn for dette innlegget, har på de to dagene som har gått, eskallert til en genuin redsel for hvordan dette her skal ende..

      1. Ja føler med deg der. Ironien er jo vi ler av Amerikanerne som hamstrer mat og våpen,og frykter at myndigheten en dag skal komme på døren.
       Menst i norge, har vi naboen til å hjelpe myndighetene med å ta deg-

       Helt sykt hvor langt inn i 1984 vi er kommet. =Venligst last ned en app sånn at vi kan overvåke deg.
       “Vi lover å bare bruke den til å se om noen du har hatt kontakt med er smittet…*lygekryss”
       Politiet skal selvsagt ikke få tilgang til å bruke info fra den” *enda større lygekryss*
       Det kunne jo aldri falle oss inn å sammle inn noen personlig info om deg, fra denne appen. ..Og v skal bare lagre ting i 30 dager. Du trenger ikke sjekke.Vi er myndigheten,du stoler vel på oss….

       Vi begynner å nerme oss kina med farlige raske skritt, verste av alt er jo at flere er så redd for viruset at de blir forbanna om du stiller spørsmål ved hensikten.

       I avisen i dag stod det om et sted i norge, hvor de skulle ha eget frivelig politi.Hvis oppgave var å skulle passe på at ingen brukte idretsannleggene og at ingen samlet seg i grupper på mer enn 5.

       Om ikke dette ender opp med vold snart,blir jeg veldig overasket.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg