‘Ja’ til ‘Nei til Nikab?..’

5 juni ble det med nær sagt rent flertall i Stortinget vedtatt forbud mot bruk av ‘ansiktsdekkende plagg’ [les: nikab & burka] i norske skole- og utdanningsinstitusjoner. Dette er garantert ikke det siste forbudet som blir gitt i den forbindelse. De folkevalgte har talt sitt tydelige språk, mens jeg enda ikke har klart å gjøre meg opp en mening om hvor jeg står vedrørende denne typen forbud, da det er sterke argumenter på begge sider.. 

 

Foto: NRK.

 

I følge lovteksten, gjelder forbudet ‘ansiktsdekkende plagg’, hvilket dermed også innkluderer slikt som f.eks finlandshetter, men det er jo åpenbart at lovvedtekten er foretatt med sikte på de islamske plaggene nikab & burka. Dette fremgår ikke minst ved at det presiseres at plagg som lue & caps ikke omfattes av lovbestemmelsen. 

Jeg er jo generelt ikke noen tilhenger av lovforbud som går på den personlige frihet. Videre syntes dette forbudet også å berøre grunnlovens bestemmelser på dette området, og ikke minst det nye kapitlet fra 2014 hvor menneskerettighetene ble innfelt. Her fremgår jo dette med kulturell- og religionsfrihet helt klart. Dette blir imidlertid alt for omfattende å gå nærmere innpå her.. 

Som sagt, er jeg, som svoren liberalist, en ihuget motstander av forbud som går på den personlige friheten løs. Slik jeg ser det, er det dermed gått milvis over streken i hht den grunnlovgitte frihet individet har til selv å være enerådende ‘eier’ av egen kropp og eget liv, hvorav denne har full bestemmelsesrett over dette, såfremt det ikke skader andre, eller utsetter andre for uforholdsmessig risiko. Og her er jo muslimenes argument med at nikab slettes ikke er farlig en udiskutabel vinner, for lakenlignende gevanter av bomull utgjør da vitterligen ikke fare for noen.. 

Videre har vi dette med at det er både positive & negative ringvirkninger til alt som er, og når en først har valgt personlig valgfrihet som grunnprinsipp for staten, lik som demokrati & ytringsfrihet, skurrer det veldig når det blir snakk om å sette rammebegrensninger på disse områdene. På samme vis som de meninger folk flst oppfatter som reinspikket galskap må omfattes av ytringsfriheten, må også dette gjelde de beslutninger som tas for eget liv. -For hvem skulle ellers satt standarden for hva som var for galt til at det kunne være tillatt å mene, og derav argumentere til fordel for? -Liksom vi her like fullt møter spørsmålet hvem som skal kunne sette strek for hvilke personlige valg som kan aksepteres?? Den personlige friheten vi her snakker om, har jo nettopp retten til å få være oss selv som formål! -Retten til å være oss selv, selv om det innebærer å være annerledes og/eller gjøre/handle på utsiden av ‘normen’. 

‘So far, so good’.. For hadde dette vært de forutsetninger som ligger til grunn for denne problemstillingen, ville det vært soleklart hvor jeg hadde stått i saken. 

Hittil har vi jo lagt til grunn at dette dreier seg om en inngripen i enkeltindividets valgfrihet over eget liv, gjøren & laden. Vi har imidlertid ikke tatt for oss hvorvidt dette faktisk dreier seg om en personlig valgfrihet eller ei! – Og det er nettopp her skoen trykker.. 

Det er jo ingen hemmelighet at den islamske delen av befolkningen har mye å hente når det kommer til kvinners rettigheter, for å si det mildt. Likeså er det en kjennsgjerning at desto mer fundamentalistisk en kultur, land og/eller folk er, desto mer tildekket er kvinnene; Mens det hos moderne muslimer benyttes hijab, -som kun dekker håret, og i stadig økende grad har utviklet seg til å bli fargesprakende ‘high fashion’ accessories, syntes det som et lysår av en forskjell til det å dekke seg fra topp til tå. At de heldekkende variantene, nikab & burka er enerådende i de mannsdominerte fundamentalistiske miljøene, mens disse er ikke-eksisterende hos de moderne muslimer, setter jo dette med frivilligheten for disse kvinnene i sterk tvil, for å si det mildt. 

Og det er desverre ikke slik at den tvangen & undertrykkelsen som følger et fundamentalistisk styresett ‘oppheves’ med Sharia lovene. -For selv om Norge & vesten gir de juridisk frihet, er det ikke gitt at denne friheten får noen nevneverdig praktisk betydning for disse kvinnene. Her er mannen enerådende, og dette er ikke noe som uten videre lempes på i det de lander på Gardermoen.. 

De det gjelder hevder [selvsagt] hardnakket at deres bruk av plagg som burka & nikab er et valg som fullt og helt er foretatt på frivillig grunnlag. Desverre har jeg svært vanskelig for å tro de på deres ord når de hevder dette. Det må faktisk uomtvistelige bevis til for at jeg skal kunne gå med på at disse sortkledde kvinneskikkelsene en kun ser øynene på, eller ikke noe i det hele tatt hva burkaen angår, trygt og i sin fulle rett kan revurdere sin beslutning; At hun, like fritt som deg & meg, som følge av dette skal kunne komme hjem til husets herrer med bæreposer proppet med olabukser, skjørt & topper, som hun så ifører seg fordi hun føler seg best tjent med å ‘blende inn’ med landets øverige befolkning!?.. – Desverre er nok sjangsene for at dette hadde fått passere noe a-la de som er gitt en snøball i helvete.  

For ikke snakke om hvor umulig det syntes å frivillig iføre seg plagg som hemmer en så til de grader som disse plaggene gjør! – Selv synet deres begrenses jo av denne bekledningen!

Om dette er hva som legges til grunn, stiller jeg meg imidlertid klart bak stortingets beslutning.. 

Men samtidig kan jo forbudet slå tilbake, -ved at utelukkelsen av nikab & burka fører til at kvinner da istedet blir nektet å gå på skole/ta utdanning av sine hjemmelige diktatorer!? 

Nei, jeg har enda ikke funnet hvilke argumenter jeg finner mest tungtveiende hva angår denne problemstillingen.. Hjertet heller vel mot forbud, mens hodet sier det motsatte..  

Hva sier du? 

 

Det gir unektelig en spesiell følelse å se seg selv i en slik klesdrakt, om den er aldri så mye påtegnet..

Foto:  DF Foto.

 

*

 

#burka #nikab #hijab #muslim #islam #religion #religionsfrihet #tro #forbud #kvinnekamp #kvinner #kultur #kulturkollisjon 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer
    1. Det er nok et vanskelig område av det som omtales som den personlige frihet etc.
      Jeg personlig liker å se ansiktet til mennesker jeg snakker med. Men er for religionsfrihet naturligvis.
      På den andre siden så er religion noe man kan utøve i den private svære, og på egne steder.
      I det offentlige rom og på offentlige kontorer, skoler etc. så bør man kunne se den man prater med.
      Et forbud mot heldekkende hodeplagg på offentlige steder, er altså etter min mening ingen stor inngripen i ens personlige frihet – for den vil være gjeldende for alle.
      Hadde det vært et total forbud knyttet til religion, ville det være problematisk – men det er ikke det dette forbudet omhandler.
      Tenk hvis det hadde vært et forbud mot dekkende hodeplagg generelt, da blir det mange frossne ører på vinteren.
      Men det er nå mitt syn, veldig enkelt sagt 🙂
      Fortsatt god sommer 🙂

    2. Mr. Black Rubber Duck: En skal selvfølgelig aldri si aldri, men jeg tror heller ikke ikke at det er et uventet bakholdsangrep er motivet for Jong-un’s plutselige ‘fredsinitiativ’, men heller å få kjøre på med diktaturet i samme stil uten å ha det konstante trykket som han har vært utsatt for fra omverdnen generelt og FN spesielt som følger det å drite langflatt i menneskerettighetene, i tillegg til å kjøre sitt eget løp ang. atomprogrammet med alt dette innebærer..
      Nord-Koreas diktatorfamilie har jo ikke vist noen interesse for å ville utvide, for å si det sånn, så hvorfor skulle de ville gå til angrep på f.eks USA?.. Det måtte, så vidt jeg kan se dreie seg om at USA [ev med allierte] på ett eller annet vis utgjør en trussel for at han [for så hans etterkommere] skal kunne fortsette styret & forvaltningen av Nord-Korea som det er pr. i dag..

      Neida, dette er [gudsjelov] ikke noe jeg går rundt å bekymrer meg over. Det var imidlertid interessant å gå inn på min egen reaksjon på hva som i utgangspunktet syntes å være årets gladnyhet.. 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg