Ulikhet for Loven

I Norge, som den siviliserte, sosialdemokratiske nasjonen vi er, er det likhet for loven.

– Eller er det virkelig dét?.. 

 

 

At det er likhet for loven, er noe vi her i Norge tar for gitt. -Og loven gjør ingen forskjell på Kong Salomon & Jørgen Hattemaker, det være seg hva angår hverken tyveri, drap, trafikkforseelse eller hva det nå måtte være. 

Men virkeligheten er ikke nødvendigvis slik den blir presentert! For i realiteten fortoner loven seg faktisk ganske så forskjellig for de rikeste blandt oss. 

 De fleste, vil nok først og fremst tenke på de fordeler penger gir i form av å kunne hyre de beste og mest meritterte advokatene når de blir konfrontert med dette spm. Det er imidlertid en annen forskjell, kanskje enda mer graverende som kommer i tillegg; Nemmelig den som følger ved at bøtelegging nettopp følger de samme satsene for alle!  Spørsmålet som melder seg i så henseende, er hvorvidt en tusenlapp er det samme for en minstepensjonist & en milliardær?.. Milliardæren har jo vitterligen langt fler å ta av, og vil ikke merke en tusenlapp eller ti [eller 100 for den saks skyld] i uforutsette utgifter. For de som befinner seg i den andre enden av inntektsskalaen derimot, vil en skarve tusenlapp ekstra faktisk sette vedkommende i en skikkelig knipe. 

 

 

Om vi så tar dette enda et steg videre; Om en ikke merker noe til den kostnaden f.eks en trafikkforseelse eller feilparkering innebærer, så kan en vel heller ikke kalle boten som følger en straff? Og når det [i realiteten] ikke er straffbart, er det jo rett & slett fritt frem for de det gjelder! Når en ser det på denne måten, er det vel strengt tatt ikke likhet for loven likevel, er det vel?.. 

Erstatningsretten er et annet område denne forskjellen melder seg.. Å saksøke noen, innebærer som kjent utlegg. Selv om en har en sikker sak, er en faktisk nødt til å ha de midlene som behøves for å gå til sak der og da. Det hjelper ikke om en aldri så mye vil kunne dekke dette når dommen har falt! 

Videre har en slikt som miljøavgifter, osv. Om en flytur koster Røkke eller Petter Stordalen 500-1000 kr mer, har jo ingen betydning! For oss andre, derimot, innebærer dette at vi ikke har råd til å fly like mye; Ergo; Det er lønnsslippen som bestemmer graden av miljøvennlighet hos den enkelte. 

 

 

Svaret på dette spørsmålet kommer selvsagt an på øyet som ser; Hvilken vinkel den enkelte ser det fra. Videre, følger eventuelt spørsmålet hvorvidt det er riktig at det er slik; På den ene siden, innebærer jo penger kjøpekraft, hvilket igjen innebærer frihet, mens vi på den andre siden har en jo det etiske i det å skulle respektere loven.. 

Bør dermed slikt som bøter avregnes i forhold til betalingsevne?.. 

 

Foto:  DF Foto.

 

*

 

#lovogrett #norgeslover #jus #etikk #likebehandling #politikk #rettsvesen #samfunn #likhetforloven #økonomi #fattigogrik #penger 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg