Et SKAMløst år..

I helgen var det ett år siden siste episode av den uten sammenligning mest altoppslukende TV-serie i apparatets historie rullet over skjermen. Serien som i utgangspunktet hadde målsetting av å nå en smal målgruppe sent i tenårene, men som endte med å bergta mennesker i alle aldre over store deler av verden.. 

Ett SKAM-løst år.. 

 

De mest sentrale karakterene i SKAM [fra venstre]: Christina (Chris), Nora, Eva, Isak, Sana, Jonas, William, Vilde & Even.

 

Mens erobringen av verden ble foretatt av ‘Nora’ & ‘William’ i sesong 2, var det i bunn & grunn ikke stort annet enn grei underholdnong i mangel på noe besre å foreta seg for mitt vedkommende inntil sesong 3. En velspilt & rørende ungdomsserie, og det var det. Jeg var jo tross alt rimelig langt unna målgruppen..

Men det var før Evak.. 

Even & Isak..

Selv om jeg bestandig har stått hardt på dette med homofiles rettigheter, for ikke snakke om å ha flere homofile venner, hvilket derav har gjort dette til en helt naturlig greie, ville jeg aldri trodd at den filmatiserte kjærligheten som skulle få meg til å føle noe som helst i så måte, var den mellom to homofile gutter. Jeg har nemmelig aldri hatt den følelsen for romantikk en finner hos de fleste jenter/kvinner, hvor en lar seg rive med i handlingen med hud og hår.. 

 

‘Evak; Mesterlig spilt av Tarjei S. Moe [Isak] & Henrik Holm [Even].

 

Men når den endelig kom, så var det heller ikke måte på hvor oppslukt jeg skulle bli i disse to!.. Min umiddelbare reaksjon, var at jeg ble presentert for enda en sær side ved meg selv [som om det ikke hefter nok særheter ved min person fra før]. Tanken rakk imidlertid ikke engang å feste seg før det ble åpenbart at her var jeg faktisk ikke alene. VIRKELIG ikke alene! For her hadde nemmelig hele verden gått av skaftet, og ikke bare jeg. Dette ble tydeliggjort til fulle ved at dette paret fra denne norske [for ikke snakke om] norsktalende lavbudsjettproduksjonen med en i utgangspunktet smal målgruppe, endte med å bli stemt frem som ÅRETS TV-par [2017] av den amerikanske nett-giganten E-online. 

Så sterk, rørende & vakker var denne historien, at selv mennesker med en helt annen kulturell bakgrunn enn oss her i det [forholdene på det globale plan tatt i betraktning] svært så frisinnede Norge & Vest-Europa lot seg rive med av Isak & Even sammen med meg og den øvrige norske befolkning. 

Dette gjorde meg stolt av å være norsk. Virkelig stolt. -Den samme stoltheten som skyller over en når den norske krigsinnsatsen blir bragt på banen.. For at denne serien, med denne pur vakre kjærlighetshistorien til de to ungguttene, Even & Isak, har betydd mye og gitt et kraftig ‘dytt’ i riktig retning hva angår de homofiles rettigheter, for ikke snakke om folks syn på det å bli tiltrukket av eget kjønn, er jeg ikke et øyeblikk i tvil om. HVOR mye det har betydd, vet en ikke, men oppslutningen og engasjementet taler sitt tydelige språk; Skams ‘Evak’ har gjort langt mer for langt fler enn vi aner.. 

I den avsluttende sesong fire, fikk vi gleden av å følge utviklingen av dette forholdet som en av bi-historiene til den om den muslimske jenta, Sana, som fikk æren av å være den siste hovedrolleinnehaveren.. 

 

Iman Meskini bragte sine egne erfaringer inn i rollen som ‘Sana’.

 

Også i denne sesongen ble barriærer brutt, da vi gjennom Sanas historie ikke bare ble gjort kjent med utfordringene som møter muslimer generelt, og unge spesielt i Norge, men kanskje enda viktigere, også fikk øynene opp for at det store flertallet blandt disse menneskene slettes ikke er så annerledes som vi har trodd. Skam minsket rett & slett frykten for denne gruppen gjennom Sanas historie. Denne forteller oss i mine øyne mer enn noe annet at den gjengse muslim er slettes ingen fundamentalistisk terrorist, men helt vanlige mennesker som deg og meg. Sana viste oss at vennskap & kjærlighet kjenner i realiteten ingen kulturelle begrensninger. 

Ett år har såvisst gått siden vi tok forvel med disse særdeles kjære karakterene, men de lever alikevel videre. -Ikke bare i hjertene våre, men faktisk også på Instagram, der vi faktisk får følge de fleste karakterene på deres vei videre i livet! 

Så helt SKAM-løse, blir vi nok gudsjelov aldri..  

 

Processed with VSCO with a6 preset

‘Vilde’ ble spilt av Ulrikke Falk, som i dag er blandt våre fremste forkjempere for et sunt, naturlig & mangfoldig kroppsideal. 

 

** Fotografier: NRK **

 

¤

 

#skam #julieandem #nrk #underholdning #tvserier #skeivedager #homofili #kjærlighet #likestilling #likeverd #psykiskhelse #psykologi #minoritet #islam #muslimer #muslim #fordommer #samfunn #romantikk #følelser #religion 

 

  

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg