Sannheten er relativ

Reklame | Adviral

 

 

Det har seg nemmelig slik at vi både kan oppleve hendelser så vel som ord helt forskjellig.  Dette høres sikkert rimelig merkelig ut, men om vi f.eks blir forelagt setningen “Det er tre i båten”. Her er det faktisk ikke mulig å slå fast hvorvidt det dreier seg om tre personer som befinner seg i båten eller om denne helt eller delvis består av treverk uten tilleggsinformasjon. Et langt alvorligere preg får det når vi eksempelvis ser på de vidt forskjellige tingene som vi, kontra muslimske fundamentalister legger i begrepet ‘ære’.. På samme måte kan vi oppfatte en hendelse ulikt. Det vanligste er at den ene biter seg merke i noe den andre ikke gjør. Hjernen vår er nå en gang bygget slik at vi kun oppfatter en brøkdel av det som foregår rundt oss til enhver tid. Den siler med andre ord ut det som har noen relevans for situasjonen vi befinner oss i. 

 

Dette er et bilde hvor forskjellige personer gjerne kan hefte seg ved ulike ting ved første øyekast: Der noen ser meg som titter innom i forgrunnen, ser andre treningsapparatene. 

 

Som regel klarer en å få løst opp i slike misforståelser rimelig greit, men det hender også at de medfører de mest alvorlige konsekvenser som tenkes kan. Spesielt i USA har det ved en rekke anledninger vist seg at folk som har blitt utpekt i sikre vitnekonsultasjoner, har vist seg å være uskyldige, og/eller det faktiske hendelsesforløpet har vært helt annerledes enn slik det er blitt oppfattet. Her må en også regne med et betydelig mørketall, -så også her i Norge. 

 

At ‘det kommer an på øyet som ser’, er helt sikkert!

 

Størst fare for ulike tolkninger, misforståelser & feiloppfatninger, er det imidlertid innen den kommunikasjonsformen bla.a jeg, såvel som mange av dere bedriver gjennom bloggen: Den skriftlige. Fra naturens side, er vi jo ikke ment å kommunisere med de en hverken kan se eller høre, og derfor er vi også langt bedre utstyrt i hht å forhindre dette når vi både ser og hører vedkommende vi kommuniserer med gjennom kroppsspråk så vel som stemmeleie. Her går til og med en god del gjennom underbevisstheten vår, selv om dette jo er blitt vannet ut på veien til vår, moderne tid. Ved skriftelig kommunikasjon har vi imidlertid kun ordene å forholde seg til, -uten hjelp av hverken stemmeleie eller kroppsspråk, så her er det virkelig duket for ulike oppfatninger og misforståelser mellom sender og mottaker. 

 

 

 

Av den grunn, er det viktig at vi tar oss tid til å telle til ti når vi leser, hører eller ser noe som provoserer, sårer, eller rett og slett virker helt idiotisk, for så å spørre vedkommende hvorvidt situasjonen eller budskapet er oppfattet på rett måte. Spesielt i parforhold ville ufatterlig mange krangler vært ungått om en bare hadde tatt seg bryet med å finne ut hva den andre faktisk sa, gjorde eller mente, istedet for å fare opp slik mange av oss gjerne gjør. Husk at det er den enes verson, den andres verson, og sannheten..

~ ~ ~ 

 

 

 

#oppfatning #oppfattelse #misforståelse #misforstått #misoppfattet #mistolkning #tolkning #ulikeversoner #tosideravsammesak #motstridendeversoner #sannhet #øyetsomser #verson #språk #kommunikasjon #kommunikasjonsbrist #miskommunikasjon #kroppsspråk #skriftspråk

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg