Er NAV’ere og trygdede en byrde for samfunnet?

Norge har i følge FN verdens mest velutviklede velferds- og trygdeordninger. Dette er jo i utgangspunktet noe å være stolt av, men det er også mange som mener det er alt for lett å kunne livnære seg på statens regning slik det fungerer i dag. For en betydelig andel av befolkningen assosierer faktisk langtidsledige (såkaldte ‘NAV’ere) og trygdede for snyltere som er en belastning for samfunnet.. 

 

 

..- Og fra et rent økonomisk perspektiv, har de jo helt rett; De trygdede er en belastning for samfunnet av den enkle grunn at de ikke er i arbeid. Dermed produserer de jo hverken noe av verdi, eller bidrar til statskassen som skattebetalere. Nå er jo strengt tatt de fleste pensjons- og trygdeordninger skattepliktige, men det kan jo ikke stikkes under en stol at disse skatteinntektene ikke er annet enn staten som trekker tilbake en viss prosentandel av den oppgitte trygdesatsen.. De tilfører jo ikke noe av økonomisk verdi til samfunnet, så uansett hvordan en vrir og vrenger på det, utgjør de som ikke er i arbeid en økonomisk tapspost for samfunnet, hvilket jo er ensbetydende med at de faktisk må sies å være en belastning i så måte.

Men på den annen side, kan en overhodet ikke måle et liv i kroner og øre. For det første, finnes det en rekke andre måter en kan være en ressurs for samfunnet på enn det rent økonomiske. Ved rett og slett å være et medmenneske, utgjør en jo vitterlig en ubetalelig samfunnsverdi!

Videre har en jo de som av mange ikke blir ansett som syke nok eller er å betrakte uskyldige nok i hht at de ikke er i lønnet arbeid. Her hersker det jo utvilsomt en temmelig snever virkelighetsoppfatning hvor det kun tas høyde for det som syntes på utsiden, for å si det slik. Men det er nå en gang slik at ‘ethvert menneske kjemper en kamp vi andre ikke aner noe som helst om’, så her er det virkelig mange som burde se seg selv i speilet og spørre seg hvilken rett de har til å sette seg til døms over folk de ikke engang kjenner!..

 

 

Når det er sagt, er imidlertid også jeg tilbøylig til å mene at antallet som pr. i dag livnærer seg av en eller annen form for trygd eller statlig støtteordning kunne vært redusert gjennom en langt bedre tilrettelegging. Mange har f.eks dager de er i tipp-topp form, men ikke fungerer i en arbeidssituasjon pga de dårlige dagene. Om ting virkelig hadde vært velorganisert og tilrettelagt, ville en fått til ordninger som gjorde at disse kunne ha arbeidet når formen deres tillot det. Klart mest ville det imidlertid vært å hente på å igangsette en omfattende ordning for omskolering. For hvor mange av de som i dag er uføre eller langtidssykemeldte er ikke dette grunnet i yrket de hadde da sykdommen/skaden intraff? Om disse imidlertid hadde blitt plassert i helt andre yrker, vil jeg gå så langt som å si at de fleste ville fungere i ett eller annet! Eksempelvis ville det jo overhodet ikke vært noe som hindret en ryggskadet rørlegger fra å være konfransier på diverse arrangement, likesom en med sosial angst kunne strikket/sydd husflidartikler hjemme i egen stue..

Alt i alt, er den norske velferdsordningen en trygghet for oss alle i mine øyne, liksom det slettes ikke er greit å sette seg til døms over de som lever av trygd uten at en har alle fakta på bordet. Men ‘bra’ betyr imidlertid overhodet ikke at det ikke er ting som kan gjøres bedre. -Mye bedre..

 

 

6 kommentarer
    1. Hva er alternativet. Fattigdom, hjemløshet og sykdom er dyrere. Så på fattigdommen i US. Der har de ikke et system for de som faller utenfor.

    2. Samfunnet får nok det meste av stønader tilbake i form av skatter og avgifter. Også de på NAVstønad må ha varer og tjenester og er dermed med på å opprettholde både inntekter til stat og kommune og en drøss arbeidsplasser. At enkelte nok kunne jobbe litt, er greit nok, men de får ikke litt jobb når det er en haug friske å velge mellom. Det er bare politikernes ville fantasier, det.
      En annen sak: Det er ikke mange som bidrar med overskudd i løpet av livet sitt. Landet går med underskudd på oss. Alle utgiftene pga innbyggerne..fra fødsel til død. Pensjonen er det ingen som betaler inn nok til..med mindre du tasser av sted for godt rimelig raskt etter du er blitt pensjonist.

    3. Jeg skrev om dette igår på bloggen, i kladd. Men vi er ganske enig, bra skrevet 😉 Det er tragisk at man ikke klarer som samfunn å legge til rette for at alle de som kan gjøre NOE, kan gjøre det på sine premisser. Og de fleste tror jeg klarer å gjøre noe-men må ha fleksibel ordning.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg