Har man egentlig noe valg??

Valget er over for denne gang, og som seg hør og bør har ikke folk benyttet anledningen til å gjøre større grep m.h.t den rådende misnøye enn å velge den forrige skuffelsen til fordel for den nåværende..

Å gi sin stemme til de småpartier man faktisk sympatiserer med, gidder man jo ikke, for de når jo ikke opp uansett. – Hvilket de heller aldri vil kunne gjøre med en slik innstilling!

 

Konspirasjonsteorier er blitt en realitet!

 

To år med misnøye over de rød-grønne regjeringspartier skulle det altså, som seg hør og bør, ta for at folket benytter lokalvalget til å tale sitt tydelige språk; ‘Skarve to år skulle det altså, som seg hør og bør, gå, før misnøyen over den blå eksregjeringen som rådet i forkant av siste stortingsvalg er glemt. For nå er det den inneværende misnøye som gjelder, -hvilket ble sagt ifra om i denne runden, for så at et oppsiktsvekkende likt valgresultat kan ventes å avstedkomme på den rikspolitiske arena om to år. Dernest vil de to sidene foreta et rolleskifte i det det eksakt samme scenario vil utspille seg i det vi atter igjen går til lokalvalg to år etter der igjen..

Det hele koker ned til at det råder en misnøye over de etablerte partiene her til lands. Mitt inntrykk er at det er en urovekkende stor andel av befolkningen som ikke så mye som er i nærheten av å føle noe hjemmehørende i noen av disse partiene. Når de så skal avgi sine stemmer, kan de knapt sies å ha foretatt et valg, da den stående faktoren, er den misnøyen som har avstedkommet det inneværende alternativet, hvorpå de opptrer som om de da ikke har annet valg enn det alternativet som sto for den misnøye som var avgjørende ved forrige korsvei. Alternativt, ser de seg nødt til å foreta en avveining av hvilket alternativ hvis partiprogram har færrest punkter de er hoppende uenig i, og ikke minst fronter en økonomisk politikk som ikke vil ruinere de. Så hinsides er dette her at det faktisk er knapt ‘en kjeft’ blant de jeg har snakket med som ikke egentlig kan tilstå å ha sitt soleklare hjemmehørende i et av de mange småpartiene; Det være seg Pensjonistpartiet, Norgesdemokratene, Folkets stemme, Kystpartiet, NKP, Liberalistene, osv, osv.. Men å faktisk gi sin stemme til det partiet som i vesentlig grad representerer det en måtte mene og stå for??

 

Eneste muligheten en har for endring av et politisk landskap en er misfornøyd med, er å faktisk foreta ens eget valg, uavhengig av partiets muligheter til å komme i posisjon i utgangspunktet.

 

– Nei, for all del.. ‘De vil jo ikke komme inn på hhv Stortinget/fylkestinget/kommunestyret uansett, så da kan en jo liksågodt la være å stemme!’ er så det faste refrenget. – Hvilket de selvsagt har helt rett i at ikke vil skje når alle går rundt med den innstillingen at det ikke nytter å stemme på disse alternativene!!

En trenger vitterlig ikke ei spåkule, lilla palestinaskjerf rundt hodet og en sminke-look som ser ut som om make-up’en er foretatt ved hjelp av sparkel, kullstift og spray-paint for å kunne forutse at den samme runddansen vil gjenta seg, omatt og omatt, og omatt igjen inntil folk eventuelt innser at den ENESTE måten en kan oppnå den endringen man ønsker, er ved å stemme på de alternativ som faktisk fremmer den politikken en ønsker. Ut i fra hvordan ståa ser ut pr. d.d, kan jeg desverre ikke si annet enn at jeg vil bli særdeles overrasket om så skulle skje i vår levetid. – ‘But then again; Every duck has its day’, så hvem vet! – Det KAN jo skje at den norske folkeanda kan slumpe til å få sin innen en noenlunde forutsigbar fremtid..(?)

 

Den nasjonale misnøyen over den sittende regjering, kom klart til uttrykk i årets kommune- og fylkestingsvalg med en blå brakseier på landsbasis.

 

Men mest sannsynlig vil vi fortsette i den samme runddansen, der det eneste som kan tenkes å avstedkomme av endring i så måte, er at avstanden mellom de styrende- og de stemmeberettigede styrte vil øke ytterligere. Vi vil ende opp med flere saker der folkemeningen står stikk i strid med den politikken som er valgt inn, slik som tilfellet er med den fremmedkulturelle innvandringen i dag. – Altså at folk vil se seg nødt til å stemme stikk i strid med sitt syn i enkelte saker, av den enkle grunn at de som representerer ens syn på dette området, f.eks utelukkende fører en økonomisk politikk som ville føre deres egen økonomi kjepprett til helvete om de kom til makten. Om vi tar for oss den respektive innvandringspolitikken, for ikke snakke om den pågående omleggingen fra et land med norsk/nordisk/nord-Europeisk kultur- til å bli såkalt multikulturelt, så representerer jo den politikken som føres overhodet ikke flertallsoppfatningen. -Og årsaken til denne, i utgangspunktet, udemokratiske ‘miss-match’en mellom folkemeningen- og politikken som gjennomføres på det her området, er helt enkelt at folkemeningen kun er representert i FrP’s program, hvis parti fører den økonomisk politikk som vil falle dårligst ut for majoriteten av det respektive flertallet. – Og satt opp imot det å begi seg ut på en russisk rulett med eget levebrød og livsgrunnlag, ser man seg rett og slett nødt til å velge bort det innvandringspolitiske til fordel for tryggheten. – Og voila! Så har en altså et utall velgere av alt fra SV og Rødt- til SP, KrF og V over det ganske land som irriterer seg til magesår over at de så indelig skulle ha ønsket FrP’s innvandringspolitikk. Ikke skjønner jeg hvordan det politiske landskap har kommet dithen at en innvandringskritiske oppfatning er uløselig knyttet til ens syn på skattesatser og privatisering! For realiteten, iallefall slik jeg kjenner den, er at en innvandringskritisk oppfatning er like vanlig blant de som ellers har sin tilhørighet i den politiske venstresiden- som på den motsatte siden! Dette burde selvsagt de respektive folkevalgte ta til etterretning, da det rett og slett er umulig ikke å få med seg. Men når det ikke er vist antydning til så hittil, kan vi nok trygt kunne slå fast at de endringer vi ønsker kun er gjennomførbare ved å ‘kaste bort’ vår stemme til et av de ‘sjanseløse’ alternativer kun vil ha noen mulighet til innflydelse dersom mange nok av de misfornøyde skulle stemme det parti som står de nærmest.

Jeg vil derfor fortsette å ‘kaste bort’ min stemme til Liberalistene, da enhver storhet faktisk har hatt en begynnelse. Hva dere andre så velger å gjøre ved neste korsvei, er selvsagt opp til dere..

12 kommentarer
    1. Jeg håper virkelig det er mer vett i folk ! Jeg mener det alltid vil være forskjeller mellom lokalvalg og Stortingsvalg, selv om rikspolitikere bør merke seg tendenser.

      Jeg stemmer hjertens gjerne småpartier når det er de som er mest spiselige på saksområder som er viktigst for meg. Det blir for enkelt å lene seg på misnøye eller én enkelt sak – synes jeg, da.

      1. Jeg tror vel ikke det er noen som er 100% enig i et partis program. En er m.a.o nødt til å svelge noen kameler uansett. Men det jeg savner, er at saker som f.eks miljø og innvandring kan frontes på begge sider på både de som økonomisk sett er til venstre og til høyre.

    2. Min klare mening er at vi har to seriøse partier i Norge. Høyre og Arbeiderpartiet. De fleste andre er å betrakte som særpartier for spesiellt intreserte. Derfor mener jeg at de to må slå seg sammen til ett parti. . Vi for da et demokratisk diktatur, uten forstyrrende elementer som sparker de på leggen hele tiden. De får tid og rom til å styre AS Norge med 15 tusen milliarder på bok. på en fornuftig måte 😉

      1. Et norsk svar på amerikanernes demokratene, m.a.o 😛
        Med et gjenoppstått Nasjonal samling på andre siden, så har vi brått demokrati ‘the American way’ 😀 😀 😀

        1. Det har vel gjenoppstått, tenker da på Norge for nordmenn partiet Norgesdemoktatene. Med den store forskjell at her i landet finnst det kke så mange tullinger og klovner som i Amerika. Sjefsklovnen i det partiet Vidar Kleppe ble totalt utradert i Kristiansand på Mandag. Så ingen fare 😉

          1. Siden Norge tross alt ruller og går der oppe på velferdsstatenes ypperstetinde av rikdom og velstand, er det ikke marked for ekstrempolitikk. For amerikanernes del, derimot, førte 8 år med Bush administrasjonens økonomiske politikk til at store deler av landets samlede pengebeholdning som var i omløp hopet seg opp hos den rikeste promillen av befolkningen. – Og når du gjør de aller rikeste enda rikere, blir det selvsagt mindre igjen å fordele på de resterende 99,9%. – Mye mindre.. Perioden hans endte som kjent med et globalt crack, og når fordelingen av midler er blitt fucket opp så jævlig, fikk jo ikke Obama tid til mer enn å få stablet dette her opp i knestående. – Ergo endte de opp med at det fremdeles var forbannet mange igjen av de som var blitt kjørt på felgen. – Og når vi så adder til at dette folket har et mildt sagt mangelfullt kunnskapsnivå i hht hvordan ting funker, mente de seg sef sveket når det ikke var back to normal typ 14 dgr inn i perioden, så..
            Fattigdom, kriser og tap av verdighet trigger behov for syndebukker, og da sto Trump parat. Dette skjer oppskriftsmessig, og vil også skje her så fort det blir snakk om en markant reduksjon i levestandard

    3. Igjen, du skriver, reflekterer og poengterer vanvittig bra altså. Det er en fryd å lese. Jeg må bare få si det igjen og igjen. Uavhengig av enighet om verdisyn og innvandrings kritisk el ikke. Du har utrolig gode poenger. Det får meg til å tenke og reflektere. Og det er så bra det! Og du gjør det med slik skarpt blikk, og snert et helt ektefølt engasjement.

      Du har helt rett: man må tørre å stå for noe, velge utfra det som er viktig for en, ikke av andre hensyn. Hvordan skal man ellers få endring?

      Og refleksjonen din om innvandring og økonomi er jo bare en råbra observasjon! Jeg er litt i stuss på hvor du ankrer dette at innvandringskritisk holdning er «folk flest» fir jeg kjenner meg ikke igjen i det. Jeg er godt forandret på venstresiden (men har gitt opp AP da🤷‍♀️) og får ikke det dilemmaet di skisserer. Det kan godt være at du har rett altså. At folk havner i spagaten der, forutsatt at premisset ditt om innvandring er riktig.

      Og det du skriver om politikerne generelt og den stadig større avstand til oss «folket». Utrolig bra også. Det tror krg du har sabla rett i. Og det er, som di skriver i et annet innlegg her jeg husker ikke hekt hvilket i farta. Men at det er faktisk våre penger, ressurser osv de forvalter!

      Utrolig glad jeg har funnet bloggen in. Tror ikke vi nødvendigvis er helt på linje verdimessig, kanskje innvandringssyn skiller oss? Men. Lese så gode refleksjoner, intelligente poenger og med så mange etter mun mening «universelle» problemer. 🫶 knallbra ass❤️

      1. Awww.. Takker så mye!
        – I den her sammenhengen er innvandringspolitikken kun innkludert for å illustrere et poeng, og ikke for å argumentere eget syn. Men non the less, foretar jeg (som jeg også mener å huske ble nevnt/antydet i innlegget ett eller annet sted) i enkelte saker hvor det foreligger en viss sannsynlighet for at det som fremgår i offentligheten ikke er helt i tråd med de faktiske forhold, egne ‘undersøkelser’ (om en kan kalle det dét) der jeg vurderer det som fremgår av meninger i de samtaler jeg inngår i i ulike sammenhenger opp i mot det som fremgår i de offentlige statistikker o.l. Om jeg merker meg en tydelig skjæring her, kan jeg heller ikke stole tilstrekkelig på den respektive statistikken, da jeg mener det vil være særs merkelig om de jeg kjenner og/eller kommer i snakk med avviker i særlig grad fra et hvilket som helst annet representativt utvalg av befolkningen. Men så snart en får luket vekk de som ikke tar tyren ved hornene, og later som om en ‘innvandrer’ i denne sammenhengen like forbannet innkluderer svensker og engelskmenn som muslimer fra IS-styrte områder, så fremkommer det klart et misforhold mellom folks syn i dette anliggendet vs. partifordelingen på stortinget. M.a.o blir det statistikk backet opp av egen opplevelse.
        – Hovedmålet med bloggen er heller ikke at alle skal være enige i alt, men å bidra med mitt til at folk får utvidet sine perspektiv på ting, samtidig som jeg selv får utvidet mitt igjennom forarbeidet til innleggene, så vel som i kommentarfeltet. Intet issue- og intet valg i denne verden kommer i sort-hvitt. Det beste vi kan håpe på i så måte, er typ koksgrå og offwhite, for selv de mest åpenbare valg, som f.eks demokrati & ytringsfrihet, har BESTANDIG en eller annen side ved seg som kan slå uheldig ut. Derfor består også en veloverveid mening av en avveining av x-antall faktorer som taler hhv for- eller imot, for så at en lander på den siden hvis argumenter som veier tyngst. Derfor bør en også vite å ta til seg- og verdsette argumenter fra en meningsmotstander (forutsatt at dette er basert på fakta, selvsagt), av den enkle grunn at en får en utvidet horisont innen det respektive saksområde.
        Dessverre har vi klart å surre oss inn i et giftig mønster hva meningsutvekslinger angår, da det ikke lenger dreier seg om å utveksle argumenter for- og imot en sak, men snarere er blitt en kamp for å få kneblet motparten. Istedet for å dele de argumenter som ligger til grunn for ens meninger, kjører en på med alt fra stigmatiserende ‘merkelapper’ til reinspikkede trusler, med den følge at en stor del av befolkningen ikke lenger våger å si sin mening så snart den går utenfor de politisk korrekte rammer. Og i mine øyne, er dette den største trussel ytringsfriheten har stått ovenfor noensinne..

        1. Ja fy fasan det er jeg helt enig med deg i. Nettet er et giftig sted hvor mange vegrer seg for å delta i debatter, for det trolles mye. Dette kan bli et demokratisk problem. Jeg synes faktisk også at politikerne våre ikke er så mye bedre etterhvert. De har en væremåte og en argumentasjonsteknikk som tar over for gode debatter. Helt enig i også at meningsmotstandere kunne hatt mye bedre nytte av hverandre om det var grunnleggende respekt og at man kunne bryne seg på hverandre litt. På den måten kunne man fått litt bevegelse. Og det hadde vært fint. Så vidt jeg kan skjønne at det altfor lite jeg har fått lest av ditt ennå, men ser Bien slutter seg til her og har litt bedre erfaringer enn jeg foreløpig, så er du et viktig bidrag til en ny og flott debatt kultur. Jeg heier! Og du er briljant, intelligent og oppdatert nok til å ta den kappen. He er det bare å følge med, ønske deg lykke til og lese og lære. Og delta når en kan, Jeg har delt på FB siden min i dag og håper flere sprer dette gode bidraget ditt. For det tenkte jeg også på i stad når jeg gikk tur. Du har skarpe blikk og tydelige meninger, samtidig som jeg ikke aner det hint av uhygienisk klima om du skjønner. Det er så rent på et vis. Du er skvær troverdig. Ønsker deg en fuper kveld og ønsker deg en finfin kveld. Og PS, takk for forklaringen på premisset med innvandringspolitisk syn.Forstår hvadu mener.

    4. Bruker dine ord. Dama er knallbra. Reflekterer og poengterer vannvittig bra. Og så har hun et åpent kommentarfelt for alt som måtte komme av viderverdigheter .. Svarer gjør hun og , på sin inelligente og ofte elegante måte . Og så sist men ikke minst, hun har humor og selvironi. så vil jeg si til deg.. du er ikke helt borte du heller 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg