Heia Vendela!

For ei drøy uke siden, fortalte den kjente modellen Vendela Kirsebom om hvordan hun opplevde å bli hengt ut og latterliggjort for sitt forhold til den 13 år yngre Petter Pilgaard på en Se & hør -event. Kirsebom er kraftig provosert over hvordan gamle, fastlåste oppfatninger når det kommer til aldersforskjeller i parforhold fremdeles holder stand i Norge anno 2019, og jeg kunne ikke vært mer enig. 

 


foto: TV2 

 

For det første, er uhenging og latterliggjøring aldri greit, og det er en vesensforskjell på offentlig ydmyking og en morsom/fleipete bemerkning. Ved å utbasunere at Kirsebom kunne vært Pilgaards mor fra scenen, ble denne grensen ble i mine øyne klart overskredet, og jeg ville selv reagert på nøyaktig samme måte som den verdenskjente modellen og kjæresten.

For det andre, reagerer også jeg sterkt på hvordan denne gamle oppfatningen om at mannen skal være eldst i et forhold ikke forlengst er utdatert i dagens moderne samfunn. Mens menn gjerne kan finne seg opp til 30 år yngre partnere uten at noen så mye som hever et øyenbryn, er det jo rent absurd hvordan skarve 13 år blir blåst opp som en ‘greie’ når det er kvinnen som er den eldste. Det er faktisk flere faktorer som gjør at en aldersforskjell denne veien faktisk er mer gunstig enn den tradisjonelle hvor mannen er den eldste. Av eksempler kan nevnes:

 • Kvinnens levealder gjengs over såpass mye lenger enn mannens at det selv med den eldste generasjonens overvekt av ekteskap hvor mannen er eldst, er overvekten av tilfeller med kvinnen som den lengstlevende så stor at denne i selveste lovverket blir omtalt som ‘hun/henne’. Det er derfor per i dag nærmest gitt at kvinnen skal overleve mannen, og da gjerne i et stort antall år. I forhold hvor kvinnen er eldst, vil oddsene for en langvarig enketilværelse dermed reduseres betraktlig.
 • Mens mannens seksuelle yteevne raser nedover i takt med økende alder, forblir kvinnen like fresh og velfungerende mellom laknene med alderen. -Om ikke mer.
 • Mens både en overvekt av testosteron og en høyere alder med ditto livserfaring har en lei tendens til å skape en uheldig ubalanse i maktforholdet mellom partene, vil mer livserfaring hos kvinnen gjevne ut det biologiske overtaket som er gitt mannen hormonelt.

Forhåpentligvis er det heller ikke i dette tilfellet så galt at det ikke er godt for noe, da et såpass høyprofilert par som Petter Pilgaard & Vendela Kirsebom har inflydelse nok til å gi et merkbart ‘dytt i riktig retning’ i hht foreldede oppfatninger. Personlig, setter jeg den innflydelsen Kirsebom, sammen med de øvrige av ’90 -tallsmodellene’ har for den endring vi nå ser mht den forkvaklede ungdomsdyrkelsen av kvinner som har rådet i flerfoldige tiår høyere enn ord kan beskrive. – En endring jeg selv i aller høyeste grad har fått gleden av å oppleve følgene av ved at mitt ‘come back’ som modell aldri ville kunnet latt seg gjøre så lite som 15 år tidligere. Derfor føltes det ekstra provoserende at det på toppen av alt var en kvinne som skulle stå for den nevnte uthengningen av Kirsebom & Pilgaard fra scenen på Se & hør sin kjendisfest. Samtidig håper jeg Vendela Kirseboms utspill gjør at folk ser på dette med kvinners alder generelt og aldersforskjeller i parforhold spesielt med nye øyne, og ønsker de to all verdens lykke i deres felles fremtid sammen.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg