Hudpleieråd fra ufaglærte kan ødelegge huden din!

Jeg har flere ganger blitt spurt om hvorfor jeg, med min hud- og kroppsterapaututdannelse etterfulgt av over ti år i yrket, har minimalt med innlegg innen dette emnet. Svaret er helt enkelt at det er svært få anbefalinger som passer for alle, i tillegg til at det ikke syntes faglig forsvalig å gi personlige anbefalinger i nevneverdig grad kun basert på et bilde og personens egne beskrivelser. Ikke desto mindre, sendes det ut råd fra ufaglærte ‘left, right & center’. – Råd som meget vel kan ende opp med å ødelegge huden din.. 

 

 

Hva ‘menigmann’ nemmelig ikke er klar over, er at en i mange tilfeller er nødt til å ha den huden som skal behandles fremfor seg for å kunne si hva vedkommende trenger. Ei heller er ‘menigmann’ klar over at feilbehandling i ytterste konsekvens faktisk kan ødelegge huden i ordets fulle betydning! Et prakteksempel på dette, er hvordan de som har et akneproblem gjerne gir en beskrivelse som tilsier at de har en fet, og gjerne grov hudtype. Men sannheten er at det finnes en rekke forskjellige aknetyper, med ditto ulike årsaker og opphav. En relativt vanlig aknetype i så måte, kommer som følge av at vedkommende har en så tynn og sensitiv hud at den ikke gir en fullgod beskyttelse mot angrep utenfra (smuss, bakterier, osv), slik at betennelser raskt oppstår. Da folk gjerne slår alt av akneproblemer over en kam, -altså den fete, grovporede- og/eller ungdomsaknekammen, resulterer dette i at disse ender opp med en syrebehandling (fruktsyrer/A-vitaminsyre) av kraftigste sort, da disse sørger for å løse opp det som er av talg og døde hudceller, slik at den fete hudtypens tette porer blir rensket opp i, i tillegg til at den kjemiske peelingprosessen sørger for å forhindre at nye doser med døde celler og talg vil tette igjen porer for så at nye betennelser oppstår som følge av dette. For den sensitive huden, er det imidlertid ikke noe ‘overproduksjon’ som ligger til grunn for problemet. -Det er det stiikk motsatte! -Nemmelig at det produseres for lite talg, i tillegg til at det ikke er et tilstrekkelig lag av døde celler, -hvilke faktisk utgjør hele overhuden (epidermis). Å kjøre på med en kjemisk peeling som virker langt nedover i lagene, vil da si at en ‘svir’ bort fra det som allerede er så alt for tynt!

Og som nevnt; Når jeg her bruker uttrykket ‘ødelagt hud’, mener jeg ødelagt i en betydning som gjerne går langt utover det rent kosmetiske. Jeg har ved en rekke anledninger opp gjenmnom årene i yrket behandlet folk hvis ødeleggelse er så total at huden ikke lenger fungerer som den beskytter mot omverdnen som er dens biologiske funksjon. Den sprekker opp, svir ut av den annen verden, og gjør det rett og slett umulig å fungere rent fysisk, i tillegg til den psykiske belastningen den utseendemessige konsekvensen av en slik skade medfører. Hvordan det utarter seg, er for hva jeg kan komme på best sammenlignet med en brann-/strålingsskade, så det er såvisst ikke noe å kimse av, dette her! – Og dette er bare en av en rekke ulike former for feilbehandling som kan oppstå ved å blindt følge råd på nett generelt, og fra ufaglærte spesielt..

Når det er sagt, er dette selvsagt et ‘worst possible scenarie’. Langt fra alle feilbehandlinger får slike konsekvenser, bare slik at det er klart. Men ikke desto mindre, fører feilbehandling aldri noe godt med seg heller, for å si det slik. Uheldige utfall i en eller annen form og/ eller grad er nærmest gitt å komme i kjølvannet av slike feil. -Og jo bedre produktene som anbefales i utgangspunktet er, desto større blir også skadevirkningene de kan etterlate seg dersom de får virke på den gale hudtypen. Gode produkter, kjennetegnes som kjent av en høy konsentrasjon av alktive ingredienser av ypperste merke, og jo mer aktive ingredienser, desto mer virker de jo også i/på huden, ikke sant!..

Kort oppsummert, kan en altså si at mitt desidert beste hudpleieråd, hvilket også utgjør unntakene mht at det gjelder for alle, er ikke å ta hudpleieråd fra andre enn kvalifisert personell i parfymerier, på apotek og i salonger. Går du til parfymeri eller apotek, spør etter en med godkjent opplæring, da disse også har ufaglærte i staben. Hudanalyse er gratis i alle salonger og utsalgssteder så vidt meg bekjent!

2 kommentarer
    1. Var i en klinikk med hudlege jeg og trodde jeg var i beste hender . Ble alvorlig brannskadet av peeling der . Klinikken nektet og oppførte seg helt sykt forferdelige mot meg !! Hudspesialister ja !

      1. Awww.. Dette er jo oppskriften på hvordan en fagperson IKKE skal opptre!! I slike tilfeller, er det viktig å holde hodet kaldt, og huske at en tross alt HAR rettigheter i slike tilfeller. Om du ikke kommer noen vei med klinikken, anbefaler jeg å ta det til forbrukerrådet. I slike tilfeller du beskriver her, blir vrangviljen dermed deres tap, og ikke ditt.
        Når det er sagt, hersker det en generell overvurdering av en hudleges ekspertise kontra en hudterapaut. For mens en hudlege har sin ekspertise når det kommer til hudsykdommer, hvilket vil si tilstander som har sitt utspring i de dypere hudlagene, er de øvre hudlagene derimot hudterapautens spesialitet..
        Eksempelvis, har jeg ikke tall på hvor mange acnebehandlinger av hudleger jeg har måttet rette opp iløpet av min i i yrket. I ‘beste’ fall, kjører de på med antibiotika, hvilket hjelper der og da, men hvor acnen gjerne vil blusse opp igjen etter endt kur fordi problemet er hormonelt. Det verste, er imidlertid at det å pøse på med antibiotika på acne, innebærer at vedkommende utvikler en høyere toleransegrense for stoffet, slik at det må høyere mengder over lengre tid til for at stoffet skal virke den dagen klienten ‘facer’ en langt mer alvorlig bakterieinfeksjon. Alternativt, kjører de på med kurer som tørrer ut overhuden, hvilket, for å gjøre en lang historie kort, leder til en total ubalanse i huden.
        I ditt tilfelle, har de rett og slett kjørt på for hardt.
        Her skal det i all rettferdighet påpekes at man ved slike peelingkurer tar eksfolieringen helt ned til ‘smertegrensen’, slik at en må regne med at en blir rødmusset med en følelse av å være litt ‘kokt’ i dagene etter behandlingen. Men det er jo langt mellom litt ‘kokt’ og regelrett brent! Det er nettopp det å vite hvor den enkeltes grense går ut i fra hudtype som er hele cluet her, så jeg må si jeg er rimelig sjokkert over den her klinikken ut i fra det du forteller.
        Nå vet jo jeg ingenting om huden din, og det ville derfor vært interessant å fått en ide av hvor høy sensitivitet (altså ømfintlighet og hudtykkelse) du hadde i utgangspunktet..

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg