Hva ligger i betegnelsen influencer?

Den ordrette betydningen av begrepet ‘influencer’, er noe eller noen som utøver innflydelse på/påvirker andre. Hva som påvirkes, er alt fra meninger og holdninger til hva som ansees for å være pent. Hva hvem som påvirker andre angår, er svaret på dette i realiteten alle, i form av at vi alle har en innflydelse over de vi omgås. Men når det er snakk om å være en influencer, eller påvirker, om du vil, krever det at en, i kraft av ens yrke og/eller posisjon i samfunnet har en større påvirkningskraft og/eller når ut til flere mennesker enn hva tilfellet er for andre. Ergo, er alt fra lærere (og da spesielt på videregående), trenere og ledere innen idrettsforeninger, ungdomsklubber, osv, politikere, og journalister å betrakte som påvirkere i tillegg til bloggere og SoMe-profiler.. 

 

 

Nå har imidlertid verden enda til gode at en journalist, skuespiller, lærer, eller noen andre for den saks skyld har tatt i bruk denne influencer-tittelen. Dette er en tittel som kun henviser til de som utøver innflydelse gjennom blogg og/eller sosiale media. – Dvs. de innenfor disse virksomheter som så seg berettiget til en opphevet status/stillingsbetegnelse. For mitt vedkommende, liksom jeg far forstått også gjelder de fleste andre, var ‘influencer’ kun den engelske betegnelsen for en som utøver sin innflydelse på omverden/omgivelsene, hverken mer eller mindre, før det plutselig, fra den ene dagen til den andre braste inn i vokabularet som en erstatning for det som inntil da hadde gått under begreper der den respektive virksomheten hører hjemme; SoMe-profil, YouTuber, Instagram-profil, blogger, osv.

Personlig, anser jeg innføringen av dette begrepet for å være blant de aller tåpeligste begrepsinnføringene i løpet av min fartstid på planeten. Demonstrativ som jeg er, har jeg faktisk sluttet å følge folk etter at de har tatt i bruk denne betegnelsen for sitt virke. Javel, det er kanskje litt i overkant drastisk, objektivt sett, men jeg klarer bare ikke respektere folk som søker å heve status i form av en tittel.

Med tiden, har imidlertid også jeg på sett og vis tilegnet meg en viss aksept av at influencer-begrepet nok er kommet for å bli, men det burde da vitterlig settes visse krav til den innflydelsen som utøves for å kunne titluere seg som ‘influencer’. Jeg mener.. Når en såpass stor andel av befolkningen faktisk er i en posisjon hvor de i større eller mindre grad påvirker omverdenen, burde det da i anstendighetens navn kreve ‘noe ekstra’ for å kunne passere under denne betegnelsen..

Med dette, mener jeg først og fremst at de som insisterer på å gå under betegnelsen ‘influencer’ burde underlegges visse betingelser i hht hvordan de benytter stemmen sin. For å inneha en tittel som tilsier at en geskjeftiger seg med å påvirke andre mennesker, bør det rett og slett dreie seg om noe som har en viss ‘tyngde’, for å si det sånn.. Her må jeg bare skyte inn at det overhodet ikke er min mening å underminere det arbeid som legges ned i mote, skjønnhet & personlige blogger. Jeg mener bare at ordets betydning, sammen med alt det som finnes av andre innflydelsesrike grupper, posisjoner & stillinger forøvrig, blir malplassert som betegnelse for de hvis virke dreier seg om slikt som å vise omverdenen hva de har på seg den aktuelle dagen, selfies iført bikini og undertøy, eller baguetten de er i ferd med å innta. Påberoper du deg å være profesjonell påvirker, bør det faktisk dreie seg om verdier, meninger og holdninger i en eller annen form. De forut nevnte passer imidlertid som hånd i hanske til sine opprinnelige titler som nettopp livsstil/mote/skjønnhetsblogger, Instagramprofil, YouTuber, etc. uten at dette betyr at det ene er gitt å ha noen overordnet status over det andre av den grunn. -Det er bare mer passende i forhold til det virket som faktisk bedrives!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg