Mitt liv som Modell! [del 1]

Jeg har riktignok vært inne på at jeg har syslet litt som modell opp igjennom årene ved en rekke anledninger. Men å gjøre et innlegg på dette har igrunnen aldri slått meg før jeg får øye på en ‘etterslenger’ i kommentarfeltet til spørsmålsrunden angående modell-meg, så here we go, altså.. Dette er jo en historie som strekker seg over godt over halvparten av mitt liv, slik at den må deles opp i to-tre deler (alt ettersom)..

 

Jeg fikk muligheten til å gjøre et come-back som modell i ‘voksen alder’, hvor jeg ofte fikk tilsendt et knippe bilder fra shooten, som bildet over. Hva dette bildet angår, kan det også tilføyes at det er mammas ‘all times-favorite’.

 

“Det skjedde i de dager da 90-tallets supermodeller rulet verden, og (jeg tror det må ha vært) Bondevik var statsminister i Norge..”

 

Historien kunne faktisk ha begynt slik, da det som skjer en helt normal utekveld på stamstedet Exit disco i Fredrikstad sommeren jeg akkurat var fylt 18 opplevdes som om det var et mirakel i ordets fulle og uvirkelige betydning,. Vel.. For å få det rette perspektivet på dette her, må en se det hele i sammenheng med den tiden det skjedde på..

Vi befinner oss altså på den tiden da 90-tallets supermodeller var det hotteste som fantes i kjendisverden; Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Vendela Kirsebom, Linda Evangelista, osv, osv. I tillegg til disse, hadde en ny storstjerne blitt tent på modellhimmelen; Kate Moss..

Dette skjer samtidig som de første glamourmodellene begynner å syntes litt hist og her i halvpornografiske magasiner, men disse var igrunnen kun ‘stakkars utnyttede jenter’ som ble brukt til skrekk og advarsel for ikke å la seg overtale til hva som helst. Det er de nevnte supre av sitt modellslag som er idealene, og kun de. Følgen av disse faktorene er A) Modellverden er fremdeles forbeholdt de høye og tynne kroppstypen, i tillegg til at en den gang som nå, var nødt til å inneha visse utseendemessige trekk. Nåløyet er forbi trangt, og rekrutteringen skjer i vesentlig grad igjennom agenter som fartet rundt på folksomme steder for så å ‘slå til’ i det de får øye på typene de er ute etter.

 

Om jeg skulle utpeke et all-time favorittbilde, ville det sannsynligvis bli dette (underkroppen er ‘kappet’  for ellers blir det rett og slett for langt for blogg og SoMe). Jeg bare elsker attituden i det..  

..- Ellers så blir det dette her. Sånn rent kunstnerisk sett, så er dette unektelig et blinkskudd. – Hvorpå jeg må tilføye at det er langt mindre vågalt enn det ser ut (De puppene der skal ikke ‘vårherre’ ha kred for, for å si det sånn! Den tilhører nemlig BH-produsenten, hvilken jeg selvsagt ikke husker hvem er).  

Fotografen jeg har jobbet mest med som ‘senior-modell’, kjenner den svært så kjente fotomannen Per Heimly, og hadde ved en anledning vist bildene fra de siste shootene av meg. Jeg ble så gitt et sekund eller så på den ‘rosa skyen’ i det jeg ble fortalt at denne kjendisfotografen hadde vært riktig så begeistret over kvaliteten på utført arbeid. Når så rapporten fortsetter med å informere meg om at ‘rosinen i pølsen’ utvilsomt var poseringen på dette bildet  -hvilket er fra en prøve-shoot hvor vi dro ‘ugly-pretty’  -konseptet helt ut til venstre, for å si det sånn.. Da sto jeg brått med begge beina godt plantet på jorda igjen, med blandede følelser i ordets fulle betydning.. Stor stas med anerkjennelse fra den kanten, – litt mer usikker når det kommer til at det er stein hakke sinnsyk jeg gjør best!.. 

 

Med de rådende faktorer lagt til grunn, er det å bli oppdaget ALLE ungjenters ultimate drøm på denne tiden. – Og ansett for noe bort i mot like usannsynlig som at en hvit enhjørning skulle dukke opp ute i hagen din, hvorpå den strødde sitt tryllestøv over hodet ditt, for hell, lykke, rikdom og faen hakke og hans oldemor i evig tid. – Også skjer det!!.. I det jeg passerer dansegulvet, kommer henvendelsen jeg først tar for å være et av de patetiske sjekkereplikkene som gjør at en bare ikke gidder, så jeg svarer kort og flykter raskt ved skvise meg inn i menneskemyldret der passasjen smalner seg i det man går fra den store delen der dansegulvet befinner seg, og inn til den innerste baren. I det jeg nærmer meg slutten på innsnevringen i et hurtigere tempo enn øvrigheten pga min evne til å åle meg frem i de trangeste forsamlinger, da jeg registrerer ett eller annet bak meg; Jeg rekker akkurat å oppfatte at noen faktisk bare later til å rydde folk til side med bestemte “unnskyld!”, før jeg oppfatter at det er ‘nørden’ (rikmannsklyse som trodde jeg ville la meg imponere av å ‘flashe’ vestkant-kakse med glatt look) jeg hadde rømt fra et par minutter tidligere, ‘Hva faen..’ rekker keg å tenke i det jeg kjenner en hånd på skulderen. Jeg snur meg rundt, etter alt å dømme med et greit iltert kroppsspråk, men rekker ikke si noe før han leende, og med et visittkort av den eksklusive sorten, får beklaget seg med et ‘Jeg vet hvordan det der må ha hørtes ut, men det er ikke.. Jeg mener seriøst; Jobber du som modell?..’ Og nå avslører både stemmeleiet og kroppsspråk at dette her er noe ganske annet enn ei klyse på sjekker’n.. Han presenterer seg så som Rudi Rørstad, og representerer Norsk talentbyrå (byrået som sammen med Elite var de relevante av sitt slag på denne tiden), og om jeg kunne være interessert…’ Her går jeg i ‘flat-line’, og husker ikke en dritt før jeg plutselig befinner meg helt i andre enden av lokalet, der jeg får øye på venninnen min mens jeg tviholder på visittkortet jeg hadde fått utdelt med håp om at jeg ville ta kontakt, og at man gledes til å snakkes snart igjen..

 

Også header-bildet mitt er fra en photo-shoot fra ‘nyere tid..

 

Jeg ramler så ned i sittegruppen, og forteller hva som hadde skjedd, -åpenbart i en ganske flat tone, for det er først nå jeg igrunnen våkner av ‘koma’ av at hun begynner å hyle og skrike hva som kan kokes ned til ‘Er du klar over hva det her betyr!?? MODELL, Gry!!! MODELL!!!!..

 

** Fortsettelse følger i morgen 

8 kommentarer
   1. Det ble jo lysår fra det som muligens kunne blitt dersom jeg hadde vært lur- og moden nok til å forlate moderlandet. Jeg burde ikke lenger enn til Storbritania for at det som skulle vise seg å være min type var on point, for å si det sånn..
    Men ikke desto mindre, var opplevelsen av å bli ‘sett’ på denne måten noe som for meg er en isolert greie i minnet. Å få være blant de forsvinnende få som fikk denne ultimate ungpikefantasien til å bli virkelig, var enormt stort, og har unektelig satt sitt preg på den jeg har endt opp med å bli.. 🙂

  1. Min datter fikk noen henvendelser om modelljobber på 90tallet.
   Men det viste seg at hun var 1cm for kort og så var hun plaget med kviser. Heldigvis kan jeg kanskje si.
   Blir spennende å høre om din reise.

   1. Ja, det var unektelig en særdeles smal spennvidde på de som ble ansett aktuelle for modelloppdrag den gangen.. Men når det er sagt, så får jeg en fornemmelse (basert på egne opplevelser/erfaringer) av at det du kan fortelle om de datteren din kom ut for i så måte ikke har vært.. *tja, hva skal man si..* – helt på høyden i hht det å kunne sitt fag, for å si det sånn..
    – Jeg når nemlig heller ikke helt opp til 173 cm-streken (hvorpå hun som ledet an evalueringen da jeg ankom byrået første gang gav utrykk for noe sånt som ‘Det var da som faen og da..’ i det jeg raget såvidt over 172 cm, og dermed var en snau cm fra idealhøyde (haha)). Men selv på denne tiden, var de faktisk ikke SÅ firkantede at en cm for lite var kroken på døren! For etter mine manglende mm kom for dagen, så kom det heldigvis et ‘men’ av det gode slaget, da jeg ‘hadde et fantastisk driv i kroppen’ (hvilket jeg antar betød syltynn uten å behøve tenke på vekt). Dessuten hadde gjennombruddet til Kate Moss, som jeg mener å huske ikke rakk helt opp til 172 cm engang, ført til at man ikke lenger var så rigide m.h.t høyde.
    – Og argumentet med huden er jo helt bak mål!
    Ja, kraftig acneutbrudd førte gjerne til tapte jobber, men for det første var jo dette en tid hvor det ikke var noe som het ‘redigerings-app’ og photoshop slik vi kjenner den i dag. Den gang, var det derfor sminken, lyssetting og kamerainnstilling som i all hovedsak var verktøyet man hadde for å frembringe perfeksjon. Sminken besto dermed av tykke lag av regelrett sparkel etterfulgt av pudder i ansiktet, med den følge at det skulle litt til for at urenheter skulle syntes igjennom dette her.. I tillegg vil enhver modell med tilløp til acne/urenheter sørge for å få tatt en utrensning hos hudpleier i forkant av ting som hadde med modelloppdrag å gjøre, så..
    Poenget mitt er at det var innmari leit hun fikk en sånn der opplevelse. Jeg vet at mange ble knekt av brutale tilbakemld på denne tiden, så jeg håper virkelig ikke dette var noe som rammet selvfølelsen hennes i etterkant.. <3

    1. Neida. Hun har fått oppleve mye artig på scener rundt i verden.
     Hun er utdannet danser på LIPA i Liverpool, og er nå pedagog på Bodøs private dansestudio.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg