Mobbing for viderekommende!..

At mobbing ikke er begrenset til skolegården, men også forekommer i arbeidslivet er jo viden kjent. Men at det skulle være så mange som 1/12 arbeidstakere som føler seg mobbet på arbeidsplassen selv i et hjemmekontorets år som 2021, er nok imidlertid noe de færreste kunne se for seg! Men tallenes tale er klare; hele en av tolv yrkesaktive nordmenn opplever altså helvete hver eneste arbeidsdag, hvilket betyr at dette er et langt større samfunnsproblem enn man skulle tro ut i fra oppmerksomheten det er viet!

 

 

Som kjent, er det i løpet av de siste årene igangsatt massive tiltak for å forebygge mobbing blant barn og ungdom, hvilket er enestående, for all del! Men det er jo åpenbart at den mobbingen som foregår på de voksnes arena er kommet fullstendig i skyggen av den som foregår blant barn og ungdom. -Og dette er faktisk katastrofalt, da all mobbing avstedkommer med tilsvarende fatale konsekvenser for ofrene, og dermed må tas tak i pronto.

Jeg vil tro en betydelig andel av den voksne mobbingen får foregå i det skjulte fordi denne lettere kan passere under radaren. Allmennheten har etter hvert blitt riktig så rikelig forskynt med det nødvendige verktøy for å kunne avsløre mobbing blant den yngre garde. Men hva de voksne angår, har vi generelt fint lite å fare med når det kommer til å kunne skille erting og fleip fra mobbing. Dessuten lever de fleste av oss, både ofre, mobbere og øvrig befolkning, i den villfarelse at voksne er forventet at skal kunne ordne opp i sine mellommenneskelige problemer på egen hånd..

Men om problemet med mobbing på arbeidsplassen er viet så alt for lite oppmerksomhet av samfunnet som sådan, er i det minste lovverket klinkende klart også her; Ikke bare er mobbing en straffbar handling, men en er også forpliktet til å melde i fra dersom en er vitne til at noen mobbes på arbeidsplassen! Dette innebærer at den generelle lovpålagte forpliktelsen vi har m.h.t å hjelpe i nødssituasjoner her i landet er videreført til også å gjelde de som blir utsatt for en ugrei behandling på arbeidsplassen, det være seg av sin(e) overordnede/arbeidsgiver(e) og/eller sine kolleger. Så med loven på stell, gjelder det bare å gjøre befolkningen oppmerksom på problemets omfang, slik at de nødvendige tiltak skal kunne iverksettes.

 

 

Når dette er sagt, må jeg samtidig innrømme en viss uro for at et slikt ønsket fokus på mobbing blant voksne skal dras ut av sine proposjoner på samme vis som de fleste andre i utgangspunktet positive tiltak og kampanjer har gjort de siste årene. Selve skrekkens eksempel på dette, fikk vi jo med #metoo -kampanjen som gikk som en farsott verden over for en 3 års tid siden! En bevegelse som begynte så kjærkomment med at en rekke pågripelser som neppe ville skjedd om det ikke var for denne kampanjen, men som dessverre endte med at angivelser ble foretatt over en lav sko.. Videre har vi talløse eksempler på at de samme mekanismer har vært i sving, som f.eks hvordan ‘eksponering av barn’ fort rant over til å omfatte det å vise offentligheten et skarve bilde av avkommet, for ikke snakke om hvordan kampen mot rasisme har endt opp i et krenkelsesinferno uten sidestykke. Derfor er det av avgjørende betydning at det gjøres klinkende klart hva som er å betrakte som mobbing/trakassering, og hva som er utkomme av ren oppmerksomhetssyke eller har som hensikt å ‘ta’ noen (som en form for  hevnaksjon e.l). For her er det jo faktisk så at det faktisk kan være anklageren som er den reelle mobberen i det respektive scenarioet!

 

 

Mobbing er nemlig definert som følger: Ved mobbing forstås at man regelmessig blir utsatt for ubehagelig eller nedverdigende behandling – som er vanskelig å forsvare seg mot. Dette innebærer at det; A) Foreligger en ubalanse m.h.t styrke/maktforhold, hvilket enten kan bestå av en overordnet vs en underordnet, eller av at det dreier seg om at flere går imot en. B) Foreligger en viss regelmessighet. Ergo; Har en ved en eller annen anledning opplevd noe som ikke er greit, men som en ved egen hjelp har fått satt en stopper for, er dette ikke mobbing. Det samme gjelder dersom det foreligger en sjargong på arbeidsplassen som innebærer at bemerkninger som folk isolert sett med rette vil reagere på blir respondert med samme mynt. I slike tilfeller, er styrkeforholdet (i settingen) det samme partene i mellom, og grov sjargong er ikke annet enn grov, og i verste fall dårlig humor. Her kan det vel neppe fremvises noe bedre eksempel enn i min restaurantjobb. Her faller replikker som ville fått blodet til å fryse og håret til å reise seg på selv den mest grovkornede bryggesjauer, for å si det sånn, men ‘greia’ her er at på dette området er vi alle, både sjefer og ansatte likestilte, slik at det derfor gjør det gøy å være på jobb. – Utfordringen er med andre ord å få bukt med mobbingen uten at det skremmer og/eller holder folk fra å ha det moro med hverandre!

 

** Mitt aller første ‘virkelige’ blogginnlegg, var faktisk #MeToo fullstendig fucked up! – Hvilket (selvsagt) sammenfalt med første banning i kirken i bloggs form ved å rette kritikk mot den pågående #metoo -kampanjen.. 

 

9 kommentarer
   1. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det i nær sagt alle mobbesaker er voksne som må bære ansvaret.. Jeg mener.. Unger får ikke de ideene der av seg selv! Mobbing går jo gjerne på utseendet og sånne ting, og at en 6-8 åring kan peke ut noe som er ‘rart’ eller mindre attraktivt nekter jeg å tro! Dette har de fra et sted!..
    Dessuten kan jeg heller ikke begripe hvordan de voksne kan unngå å snappe opp at noe er galt allerede i startfasen! Jeg har ikke barn selv, men jeg har da vitterlig vært et! Og som elev ved en barneskole som var svært påpasselig med slikt, så husker jeg bla.a en episode som antagelig ville ha eskallert om det ikke ble tatt i roten.. Jeg hadde i den anledning skrevet at vedkommende var dum eller noe på hånden, som seg hør og bør for meningsytringer i 9-10 årsalderen, og ut i fra dette, så ble det faktisk rullet opp i hele den utfrysningskampanjen vi hadde påbegynt.. -Og det var flere slike episoder.. – Også episoder som viste seg bare å være lek, men som hadde blitt reagert på som noe som kunne ha vært noe helt annet..
    Mine erfaringer gjør også at jeg heller ikke kjøper dette med at det er så abberledes bå enn det var for noen tiår siden. Det er det nemlig ikke!! For da som nå så står og faller det på hvorvidt foreldre og lærere er seg sitt ansvar bevisst.. 😉

    1. Mobbing fortsetter akkurat som før og om du spør du meg så er det enda verre nå enn da. Nå har vi attpåtil sosiale medier som mange gjemmer seg bak når de spyr ut sin eder over så altfor mange. Ja, de voksne har virkelig et ansvar, viktig å snakke om hjemme, viktig å tenke over hvordan man omtaler mennesker på tv feks og som du sier ofte har barna det fra en plass. Noen snapper opp hva andre sier og gjør på skolen og tar det derfra også, uansett er mobbing noe som IKKE burde forekommet noen plass! Æsj til all mobbing!😌

     1. Det som er så skremmende, er at jeg tror ikke de fleste er klar over hva de faktisk er med på! Massesuggesjon er en farlig greie, og på en arbeidsplass, er det brått ingen utenforstående med myndighet som kan se hva som foregår i et objektivt lys…
      Jeg mener det er et alt for lite fokus på dette her! For det er så utrolig viktig at folk også konfronterer seg selv med egne meninger og oppfatninger, i hht hvorvidt de er reelle, og hvorvidt de er ens egne, eller om de, helt eller delvis, er formet av omverdenen. Uheldigvis, er en innrømmelse av å ha latt seg forme så skambelagt, når det i realiteten er en styrke å kunne ta tak i seg selv på en slik måte! Å gi etter for massesuggesjon ligger uheldigvis i den menneskelige natur, så ingen er immune!

      1. Hadde bare alle visst hvor mye skade det kan påføre et menneske å være med på mobbing så kanskje det ikke hadde vært så mye av det. Føler at det er et håp som ALDRI vil skje, men!🥲

  1. Mobbing er fryktelig – uansett hvor og alder på offer! Men – som deg så er jeg redd for alt som blir fucka opp…..! Det må være innafor å ha det vanlig moro uten at noen blir krenka! For å bli krenka er nesten blitt en farsott. Det var min mening…. men tusen takk for at du tar det opp! Klem <3

   1. Jeg husker bare så alt for godt så sjokket jeg ble da avisene i sin tid kunne brette ut at pressen må endelig hadde fått medhold i å vise den så til de grader skandaliserte rapporten som forelå om Trond Giske! Ut i fra pressedekningen, både i hht mengde og ordlyd, så var jo denne fyren en seksualforbryter av verste sort. – Og så åpnes så dette dokumentet, og jeg evner ikke å finne noe galt som denne syakkars fyren har gjort seg skyldig i blant de episodene som var henvist til. – INGENTING!! Mannen hadde vært skjev i skøyta ved en 3-4 anledninger, hvorpå han ved det ene tilfellet hadde typ veltet inntil denne anklageren han delte taxi med hjem, for så at hun da hadde måttet velte ham på plass igjen! Det andre ‘fryktelige’ tilfellet besto av at han hadde blitt litt klengete i fylla, hvorpå den her anklageren (ikke samme pers) hadde måttet irettesette ham for at han skulle oppføre seg. -Og sànt er hverken mobbing eller sexuell trakassering, slik at å angi folk pä et slikt grunnlag er et regelrett hån mot de som faktisk BLIR trakassert!
    Jeg har jo flere ganger lurt på hvordan sisse #metoo på steroider-fantastene hadde reagert dersom de uforvarende skulle forvillet seg på personalområdene i restauranten! Dette kunne meget vel blitt deres endelikt, da hjertet neppe ville tålt synet av slikt som rumpespark og jaging rundt på kjøkkenet med serveringsbrettet som skjold! – For ikke snakke om de rasistiske meldingene som blir meg til del, – som den minoriteten jeg er! – Eller her ville vel muligens mine tilsvar vært det fryktsomme, i det jeg tross alt er hvit *hehe*. Men non the less, så er det sånn vi er, og sånn vi trives med å være, fordi det ikke er noen rangordning i dette anliggendet.. Men dersom ting tar av, kan det fort bli sånn at mange ikke lenger tør ha det sånn i bedriften sin, og det ville vært så ødeleggende!.. 😊

    1. Akkurat sånn det ja – skremmende at alt ALT er krenkende……………. kjenner at jeg er flau på andre jenters vegne – hva er det de tenker på…..!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg