Sosiale medier er fylt til randen av inspirerende sitater som forteller oss at vi kan nå hvor langt som helst innen hva som helst om vi bare jobber hardt- og målrettet nok i troen på egen kapabilitet. Det er ingen tvil om at spredningen av disse parolene kommer fra et godt sted og er så velment de kan få blitt. Problemet er bare at en slettes ikke er kapabel til å nå toppen innen hva som helst, slik at de kun er til sunn inspirasjon der målsettingen er satt innen et område der de øvrige forutsetninger er tilstede. I motsatt fall, vil de istedet tilrettelegge for mislykkethet..
Så forbannet lite som skal til!
Som sagt, bombarderes vi av oppmuntrende/motiverende quotes som er vekselvis tilrettelegger for urealistiske målsettinger, bistår i å undertrykke negative følelser, eller er så grunne og lite gjennomtenkte at det er fysisk smertefullt å bevitne.
For all del.. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at spredningen av disse positivitetsparolene kommer fra et godt og i aller høyeste grad velmenende sted! Tilsvarende er det heller ingen tvil om at et positivt mind-set og tro på egen kapabilitet er ubetalelig i hht det å faktisk kunne nå det høye målet en måtte sette seg. Dette er intet mindre enn et opplest og vedtatt faktum, og ingen beviser vel dette i større grad enn friidrettsstjernen Jakob Ingebrigtsen; 21 åringen som allerede snaut 11 år gammel satt seg fore å bli verdens beste løper, for så å ha jobbet beinhardt mot dette målet hver eneste dag i all den tid som er gått etter dette. Kort oppsummert, er utkommet tidenes yngste europamester da han som 17 åring vant både 1500- og 5000m i 2018, OL-gull og olympisk rekord på 1500m som 20 -åring, VM gull + sølv på hhv 5000- og 1500m tidligere i år, og vil i dag løpe for å forsvare EM -gull nr.2 fra 2018. I tillegg har han verdensrekorden på 1500m innendørs + en uendelig rekke av aldersbestemte verdensrekorder, for å nevne noe.
MEN.. I tillegg til troen- og den målrettede, beinharde jobbingen, så ville Ingebrigtsen aldri kunnet bli verdens beste løper uten at det lå et talent i bunnen. Som Jakob kunne også jeg nådd toppen innen løping over en viss distanse dersom jeg hadde overholdt de øvrige kriterier, da jeg, som Jakob har de fysiske forutsetninger som kreves i hht dette. Men på den annen side, ville ingen av oss hatt en snøballs sjanse i helvete, uansett innsats og innstilling, til å hevde oss i turn!
Heldigvis, må det være lov å si, består selve grunnpilaren hva idrett angår i å måle seg med andre slik at man fra start av vil være fullt på det rene med eget nivå så vel som fremgang (eller mangel på sådan), slik at en i det minste slipper det brå droppet fra himmel til helvete som så alt for mange opplever på andre arenaer. Nå skal jeg så visst ikke bagatellisere den skuffelsen som kan avstedkomme i det en blir på det rene med egne begrensninger i idrettsverdenen, da jeg har sett denne utfolde seg på verst tenkelige vis på nært hold. Men non the less så fører det å hele tiden måle seg opp mot andre til at en på et tidlig stadie gradvis vil måtte innse egne begrensninger. Om en derimot skulle legge sjelen sin i noe sånt som f.eks å kunne bli sanger eller fashion-modell, så vil en urealistisk tro på egen kapasitet høyst sannsynlig avstedkomme med en ‘krasjlanding’ ut av et annet helvete i det en får drømmen smadret og pulverisert i møtet med den hensynsløse ærligheten som råder i slike bransjer der det er mange om beinet. Skoleeksemplet på hvor ødeleggende dette kan være, fikk vi brettet ut i fullt display under de første sesongene av talentshow-konseptene til Simon Cowell; Idol, XC-factor, xxx’s got talent og So you think you can dance. I utgangspunktet var jo en ærlighet så brutal at det overskred grensen til ren ondskap hva som disse i vesentlig grad bar disse opp- og frem.
Denne førstegenerasjons unge og håpefulle som stilte på audition til f.eks Idol, var tilhørende min egen generasjon, hvilket er en generasjon som er oppdratt på en tid der den foreldrefilosofien som sto og gjaldt, besto kort fortalt av ros, ros, og atter ros. – En filosofi som er spot on i hht å gi ungene det samme som de positivitetsparoler som flommer over på SoMe i dag. Utkommet var unektelig upåklagelig i hht selvbildet, men dog med den beklagelige bakside at det i et betydelig antall tilfeller førte til at avkommet møtte verden med regelrette vrangforestillinger i hht egne evner. Og når det på toppen av alt kan tilføyes at disse konseptene var først ute med et konsept der deltagerne ble stilt ovenfor et dommerpanel som i det hele tatt var ærlige i sine tilbakemeldinger, og dette til fullt display for hele verden å bevitne, så ble faktisk sluttproduktet så grelt at jeg konsekvent avsto fra å se auditionrundene.
Her strømmet det jo til med ungdom som foreldre og øvrige voksenkontakter hadde sørget for å fylle til randen av tro på egne evner, slik at de i følge deres verdensbilde nå inntok springbrettet til oppfyllelsen av den drømmen de levde og åndet for. Når så dette virkelighetsbildet kolliderer med en Simon Cowell-sarkasme, eller Jan Fredrik Karlsen, for den saks skyld, på max styrke, så er jeg faktisk overrasket over at det ikke kom flere rapporter om folk som hadde gått til grunne..
Som sagt, var de første sesongene av disse talentkonkurransene i vesentlig grad båret av å sjokkere i form av at dommerpanelet overgikk seg selv i knusende tilbakemeldinger. For her var jeg åpenbart unntaket som bekreftet regelen, da den brutaliteten jeg ikke orket, var nettopp det som i utgangspunktet trakk folk til TV-skjermene som en magnet. Men ikke desto mindre, var det uansett kun et tidsspørsmål før de horder som ikke nådde opp i sånt som Idol og SYTYCD like fullt ville blitt ‘pælmet’ ut i fritt fall fra illusjonens himmel til realismens helvete i møte med den respektive bransjens brutale virkelighet.
Betyr dette så at det er feil å rose unger, så vel som å fremme positivitet og selvtillit? – Nei, selvsagt ikke! Greia er bare at det er nødt til å innkludere en realisme oppi dette her. Gudsjelov hadde jeg selv et sett foreldre som i sin tid mestret balansegangen mellom det ikke å ødelegge min enorme sangglede, samtidig som jeg også ble meg bevisst på at jeg aldri ville kunne bli noen sanger i takt med at jeg vokste opp. For de som måtte tro noe annet, er og blir det faktisk så at mine begrensninger på stemmefronten er såpass graverende at jeg ville vært sjanseløs selv med all verdens målrettede jobbing med all verdens sangpedagoger, hvilket jeg er glad ble meg bevisst, uten noen traumatiske sjokkopplevelser, før drømmen rakk å bli ‘voksen’, for å si det sånn. Samtidig, har jeg fått en tilsvarende realistisk innpoding den andre veien, ved at det i takt med at jeg vokste opp også vokste frem en bevissthet på hvilke områder jeg KUNNE toppe i.
Konklusjonen er m.a.o at positivitet og selvtillit i likhet med alt annet bikker over til å bli giftig dersom det dras ut av sine proposjoner. Avslutningsvis, følger så en oversikt over hva som pr. def er for giftig positivisme å regne:
→ Dersom den positive ‘punch’en en person overøses med er langt unna vedkommendes eget selvbilde/hva h*n opplever som reelt, ender en gjerne med motsatt effekt i form av at selvbildet svekkes ytterligere. Den store avstanden mellom positivitetsparolen og hvordan personen anser de faktiske forhold for å være, fører til at de opplever veien frem for å være urealistisk lang..
→ Den visualiseringen av mestring som nærmest er beskrevet som en slags trylleformel for suksess, viser seg ofte å tappe vedkommende for energi slik at de heller presterer under- enn over pari når de skal i ilden.
→ I det sorg, sinne, oppgitthet, osv. avskrives med slikt som ‘everything happen for a reason’, ‘dette vil gjøre deg sterkere’, ‘dette vil føre til at du vokser som menneske’, osv, osv fører til at en undertrykker negative følelser. Disse parolene blir som den reneste ‘mind-control’, hvor de negative følelsene ikke anerkjennes. Istedet for å bearbeide de respektive issues, så ‘kveles’ de, for så å skvises ned i underbevissthetens dype gemakker, hvilket en vitterlig ikke trenger noen psykologiutdannelse/ekspertise for å se er så giftig det kan få blitt..
→ Når en jobber inn evnen til å ‘ta brodden av’ de negative følelsene, går brodden av de positive følelsene med i dragsuget, slik at en ender opp med å bli flatere og flatere følelsesmessig.
→ Ved å gå ‘all in’ for innstillingen om at en kan komme hvor langt som helst innen et hvilket som helst område, legger en opp til et emosjonelt fall av dimensjoner. En kan nemlig ikke nå til topps innen hva som helst! Eksempelvis er det unge som hvert eneste år knuses på audition for diverse talentshow, all den tid de har vært hellig overbevist om at de kan bli popstjerner.
Forutsetningene må være til stede, ja, før man kan begynne å jobbe med talent på en realistisk og positiv måte. Dessveerre har ikke alle rollemodeller (foreldre m.fl.) som bidrar til at personligheten får vokse og blomstre på riktig måte.
Definitivt! For at tro- og positivitet skal kunne ha noe for seg, er det nödt til å kobles til mål som er realistiske for den respektive personen. Vi kan rett og slett ilke nå toppen i hva det måtte väre, og det er bare noe vi er nödt til å forholde oss til.. 😉
Jepp, realitetsorientering kan dessuten bidra til at man unngår skuffelser.
Definitivt! For at tro- og positivitet skal kunne ha noe for seg, er det nödt til å kobles til mål som er realistiske for den respektive personen. Vi kan rett og slett ilke nå toppen i hva det måtte väre, og det er bare noe vi er nödt til å forholde oss til.. 😉