Om det står om livet!..

I det TV2.no igjen har en sak som dreier seg om at norske damers redsel for overgrep når de beveger seg utendørs i de små timer. Jeg kommer på at jeg har lagt ut et par innlegg om hvordan en best kan unngå overgrep, såvel som hvordan en kan komme unna dersom en sitter i saksen som jeg re-poster for å kunne nå ut til så mange som mulig..

 

 

1) For en tid tilbake, deltok flere ‘angrende syndere’ av overgrepsdømte i et prosjekt kaldt ‘Gjennom voldtektsmannens øyne’, hvor de delte sine erfaringer for med dette å kunne bidra til å redusere antallet overgrep ved at kvinner gis innsikt i gjerningsmannens tenkesett og hvordan han opererer. – Og hvem sitter vel inne med både mest- og best kunnskap om hva som trigger- og hva som skremmer en overgriper enn tidligere overgripere!?.. Følger du punktene i listen nedenfor kan det meget vel vel redde deg fra et ran, en voldtekt, eller i verste fall å bli drept.. 

Den røde tråden i overfallsmannens tenkesett og måte å operere på, går på at ting skal skje så fort- og umerkelig (lydløst) som mulig. Den røde tråden når det kommer til å gjøre seg uattraktiv for en overgriper såvel som til å slippe unna et påbegynt overfall, består dermed av å gjøre det klart at en vil være alt annet enn lavmælt og medgjørlig..

 

–>>>  Det første en overgriper ser etter i jakten på et egnet ‘bytte’, er: A) Hår som er lett å raskt å gripe fatt i for et solid grep for så raskt å kunne røske deg med seg før du vet ordet av det. Har en kort hår, har du med andre ord en betydelig fordel vs. de med langt hår. Men nå sitter det å anlegge en kortklippet frisyre langt inne hos de fleste av oss, for å si det slik, så da får en istedet sørge for å dandere håret med tanke på å eliminere muligheten for at det skal utgjøre et så vrient å få gripetak i som mulig når en er ute nattestid, f.eks på vei hjem fra byen; Unngår du hestehale, samt ‘gjemmer’ håret ned i klærne, er mye gjort. B) Klær som raskt lar seg fjerne. Svært mange har med saks nettopp for å klippe klærne.

–>>>  Videre værer overgripere umiddelbart jenter/kvinner som er opptatt med å snakke/tekste på mobilen, rote etter noe i vesken, osv. Det at de har fokus på slike ting, gjør at de blir svært mye enklere å overmanne. 

–>>>  De vanligste steder å overfalle jenter/kvinner, er;  Parkeringsplasser, parkeringshus og fellesgarasjer & offentlige toaletter. Overgriperen er, som nevnt over, fullt fokusert på å få fatt i ofret, og få henne med seg til et sted hvor det er liten risiko for vitneobservasjoner og arrestasjon.

–>>>  Dersom noen imidlertid har grepet fatt i deg, eller forsøker sådant, Gjør motstand og skrik! I de fleste tilfeller holder det med 1-2 minutter før du blir ansett for risikabel å satse på.

–>>>  De færreste overgripere vil gå for en jente/kvinne med slikt som en paraply, eller hva det måtte være av gjenstander de kan forsvare seg med.  

–>>>  Dersom noen følger etter deg inn i en heis, garasjebygning, osv, snu deg mot ham, og se ham i ansiktet mens du f.eks kommenterer været,  spør om noe slikt som klokken e.l. En overgriper vil neppe gå for et offer som har sett ansiktet hans, og dermed kan kjenne ham igjen. 

–>>>  Får noen tak på deg slik at du ikke får slått eller sparket, – Klyp, -så hardt du makter! – Under armen, mellom albue og armhule og på innsiden, øverst på låret er å anbefale. Det er bare å prøve på seg selv, så skjønner en fort hvor vondt det gjør!  Videre er et godt råd å ta tak i en-to av fingrene hans, og benne de bakover av alle krefter. – Og ikke glem å skrike av full hals og lungers kraft! 

–>>>  Klassikeren å unngå å gå alene ute i ‘de små timer’ alltid en kjempefordel. 

 

 

2) Dette innlegget inneholder også hvordan du redder deg ut av et par andre livstruende situasjoner som ikke er linket til overgrep, men som ikke er noe mindre viktige å kunne av den grunn.. 

 

Om du setter noe i halsen slik at du holder på å bli kvalt når du er alene:  Vi er jo alle kjent med det såkaldte brannmannsgrepet i situasjoner der noen andre er i ferd med å bli kvalt, men det er derimot ingen lærdom som forteller hva man skal gjøre dersom dette rammer en når en er alene.. Vel.. Du går ned på alle fire, hvor du inntar utgangsposisjonen til de ‘lette armhevingene’, for så å slippe kaste deg opp med armene uten å ta deg for slik at du faller så hardt som mulig ned på brystet. Cluet er altså å få slått luften ut av deg, for med det at den fastnede biten skal bli ‘skutt opp med lufttrykket, hvilket er det samme som skjer ved bruk av ‘brannmannsgrepet’.

Kvelertak forfra:  I slike situasjoner, er det et relativt velkjent triks å presse/slå det en klarer på overfallspersonens albueledd. Problemet med dette, er at overfallsmannen ofte er mye større/tyngre enn deg, -og du har svært liten tid på deg for å få gjort noe.. Derfor burde en som oftest heller gå for følgende: Skvis armene dine opp mellom hans, ta grep rundt hodet, og press tomlene så hardt du kan inn i øynene hans. Da vil ikke engang verdens sterkeste klare å holde deg lenger.

Kvelertak bakfra:  Om noen plutselig skulle komme bakfra å ta albuegrep rundt halsen din, så IKKE forsøk å komme løs ved å kjempe i motsatt retning, slik som en nok instinktivt ville gjort! Istedet, så beveg deg så fort, og med så mye tyngde du kan MED overfallsmannen. Han er da garantert å komme ut av balanse, slik at grepet løsner.  Om du blir overfalt, så sørg for å kjempe, skrike og gi all motstand du kan, for bare ved å gjøre dette, vil ofte gjerningspersonen la deg gå pga den økte faren for å bli oppdaget/tatt som følger dette.

Om du må ringe nødnummer:  Oppgi ALLTID adressen før noe annet! Da vet de nemmelig hvor de skal dersom samtalen av en eller annen grunn skulle bli brutt, som at du blir tvunget til å legge på, etc.

Om du får metallsmak i munnen når du er i vann:  Kom deg ut pronto! Du kan nemmelig gå ut i fra at det er en eller annen elektrisk enhet ett eller annet sted, så her må det reageres umiddelbart!4

6 kommentarer
  1. Egentlig burde vi alle begynne på selvhjelpskurs og karate;) Jeg har en til.. Dersom man kan komme i en kjip situasjon er det lurt å rygge inn til parkering, slik at bilen vender fremover.. Da kommer man seg raskere bort hvis man må kjøre 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg