Sminkekunstens grunnregler!

Nå er jo jeg langt i fra noen fan av å utgi spesifikke make-up tips, slikt som hvilke farger som tar seg bra ut, liksom hvordan en skal legge rouge og highlighter, osv, da realiteten er slik at hvilke farger som gir de vakreste leppene og hvordan en skal gjøre conturene i ansiktet er individuelt. Poenget med make-up er jo ikke å skape et ansikt, nærmest som om man skulle lage en byste ut av en leirklump, men å få frem det vakre i det ansiktet man har! Når det er sagt er det imidlertid visse almenne ‘kjøreregler’ innen make-up som gjelder like fullt for alle og enhver, til alle tider og alle anledninger.. 

 

 • La enten lepper eller øyne være blikkfang. – ALDRI begge:  Går du for typ sotede øyne, bør du velge en helt plain og nøytral leppefarge, som f.eks nude. Går du derimot for en sensuell munn med røde lepper, er det øyensminken som må tones ned. Her vil duse bruntoner i skyggen og kun et lag eller to mascara på de øvre vippene, eventuelt umalte påsatte/løsvipper som helst ikke bør gå utover det som kan passere under naturlig. Velger du å legge fokus på enten øyne eller munn, er du nærmest garantert et vellykket resultat; Cluet er en look som gjør deg sexy og sensuell på classy vis. Er imidlertid både lepper og øyne markant sminket, blir det nesten garantert for mye av det gode, og en blir rett & slett seende litt ‘billig’ ut.
 • Velg foundation som er så tett opp til hudtonen på innsiden armen din som mulig:  Dette fordi huden gjerne er en ørliten tanke lysere her enn i ansiktet, og det er nettopp det som er det ideelle fargevalg når det kommer til foundation. Årsaken er helt enkelt at mens denne såvidt det er lysere nyansen vil gjøre det til en smal sak å få skillene ved hals og hårfeste fullstendig usynlige. Videre vil du aldri ende opp ‘skjollete’, hvilket nærmest er som en naturlov å regne dersom tonen er aldri så lite mørkere enn ansiktshuden i det make-up’en begynner å bli en tanke slitt utover dagen/kvelden.

 

 

 • Den perfekte rouge og contour:  legg en rett pen, blyant, spisepinne e.l. fra der øret begynner (øverst), og nedover i retning mot munnviken. Legg rougen over blyanten (eller hva det måtte være) fra enden ved ørets begynnelse, og ned dit blyanten glipper opp fra huden, mens du legger contouren under etter samme prinsipp.
 • Det heter high-lighter og rouge, ikke krigsmaling og/eller spray-paint:  Dette er spesielt viktig når det kommer til dagmake-up. Husk at disse er ment for å skape liv og glød til huden din, og helst se så lite ppåmalt ut som mulig. Tidligere var det rougebruken som hadde en tendens til å gå over stokk og stein, mens det nå til stadighet er å se folk med hvite/lyse streker langs neseryggen, osv..
 • Primer og setting-spray/setting-pudder er nøkkelen til å kunne holde seg fresh gjennom hele dagen/kvelden:  Make-upens holdbarhet med- og uten disse produktene er som natt og dag. Hva setting-spray/setting (løst)-pudder angår, overlater jeg det til den enkeltes smak og behag hvorvidt de bruker en av delene eller begge i make-up’en sin. På generelt grunnlag, kan en imidlertid opplyse om at en typisk dagmake-up, der en gjerne sikter seg inn på en naturlig look, vil nok sprayen alene være å foretrekke for de fleste. Ellers kan en fort ende med et mer pudret uttrykk enn man foretrekker  Skal en imidlertid sminke seg/andre for fest, photo-shoot e.l går jeg gjerne over med pudderkvasten først, for så å spraye over verket for å sørge for at sminken sitter dønn en gang for alle.
6 kommentarer
  1. Jeg bruker veldig lite sminke. Kun mascara og litt leppestift. Men jeg har aldri tenkt på at man skal fokusere på det ene eller andre. Men det høres riktig ut 🙂 Men hvis man er ganske beskjeden med begge så går det vel greit med litt både her og der 🙂

   1. Nei, det er ingen fare å spore her (hehe)
    Samtidig kan jeg gjøre oppmerksom på at du, ved å bruke nettopp leppestift og mascara (mer eller mindre ubevisst) har lagt fokus på munnen, i og med det er her fargen er 😉

  2. Her trenger jeg mye opplæring:)
   Takk for gode tips. Ettersom jeg har en stor munn, bruker jeg å fremheve den litt mer enn mine øyne:)
   Det funker faktisk for meg:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg