To gram kokain gjør ikke en narkoman!

En måned er gått siden den tidligere langrennstjernen Petter Northug ble tatt for råkjøring (200 km/t), hvorpå det i den følgende rassiaen hjemme hos ham ble funnet et par gram med kokain. Slikt blir det selvsagt ståhei av, spesielt siden han tidligere er tatt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand. 

Har Northug handlet som en uansvarlig idiot ved å sette eget og andres liv gjennom hasardiøs bilkjøring? – Så absolutt! Har fyren festet hardt, -mange vil nok gå så langt som til å kalle det hasardiøs festing, etter han la opp? – Ja, det får en si! Gjør funnet av et par gram ‘kola’ mannen til en narkoman? – NEI, det gjør det ikke! 

 

 

Her burde jo de faktiske forhold vært mer enn nok for presse og skadefro publikum å meske seg i, men når ‘ille’ kan gjøres værre, så gjøres dette, som seg hør og bør, til yttergrensen er nådd. At noe som lar seg overdrive skal bli vurdert ille nok som det er, tror jeg vi faktisk ikke vil få oppleve noen av oss som i dag bevandrer planeten. Forestillingen om at det skulle blitt tatt hensyn til at det bak enhver overskrift av negativ art faktisk befinner seg et menneske, er direkte latterlig..

Som sagt, er det hevet over enhver tvil at Northug har ‘driti seg ut’, for å si det på godt norsk. For det første, har han satt andres (mennesker og dyr) liv i fare ved å rase rundt i hastigheter som til og med må sies å gå radig unna på autobahn! I tillegg, er det en kjensgjerning at kokain er et ganske ‘heavy’ rusmiddel, det stiller f.eks i en helt annen klasse enn amfetamin, stoffet det gjerne blr gitt å være beslektet med. Kort fortalt, er ikke amfetamin fysisk avhengighetsskapende slik kokainen er (kun psykisk), og for det andre, er kokainen rett og slett en kraftigere substans med flere- og betydelig mer omfattende skadevirkninger for kroppen.

 

 

Men når det er sagt, så er kokain vitterlig et hyppig brukt party-dop det er hinsides mange fler som har brukt/bruker sporadisk uten noensinne å utvikle noen avhengighet til stoffet enn det motsatte. Liksom en ikke blir alkoholiker av å koble av med en ‘fuktig’ aften på byen dann og vann, gjør ikke ei stripe ‘kola’ i festøyemed en til en narkoman, slik formuleringene i pressen gir inntrykk av.  Med andre er ikke det ‘gå på en smell’ i ny og ne synonymt med det å ha et [alvorlig] rusproblem!  I oppriktighetens navn, er vi mange som har hatt festperioder a-la Northug uten å ende opp med et rusproblem, for å si det sånn..

Et annet vesentlig element her, er at Northugs blodprøve viste at han var helt nykter da han satte seg bak rattet denne famøse mandagen. Dette tilsier at mannen utviste den manglende konsekvenstenkning og ditto hensynstagen helt uten kjemisk “drahjelp”. Petter Northug er i denne sammenhengen et vandrende bevis på at mennesket er fullt kapabel til å foreta idiotiske -borderline hjernedøde beslutninger for egen (upåvirket) maskin.  Her må det imidlertid sies at dette er noe jeg har hatt full visshet om i uminnelige tider, hvilket i betydelig grad er bunnet i egne erfaringer.. ALLE driter vi oss ut på ulike vis gjennom livet! Noen riktignok i større grad enn andre, men den som med hånden på hjertet kan si de aldri har gått på en smell i form av å ha gjort ett eller annet innen det fullkomne idioti, kan neppe sies å ha levd!..

4 kommentarer
  1. Helt enig med det du skriver men det var strengt tatt ikke to gram men ti, vesentlig forskjell her. Leser på VG at dette tilsvarer 126 brukerdoser, det er ikke småtteri.

   1. Den eksakte mengden kokainfunnet besto av, har faktisk ikke blitt offentliggjort (iallefall ikke i de medier jeg har funnet frem til). Det er kun blitt referert til som en ‘mindre mengde’ i alt som er av medieomtaler. Men siden størrelsen på beslaget ikke er relevant utover dette, brukte jeg betegnelsen ‘et par gram’ grunnet inntrykket av at det er en svært vanlig mengde å gå for i festøyemed. Det relevante i saken, er betegnelsen ‘mindre mengde’, da det i bunn og grunn er ett fett hvor det befinner seg innenfor det slingringsmonn som ligger i den brukte terminologien.
    126 ‘brukerdoser’ fra en 10’er med kokain?? – Tja, kanskje.. Det er nok iallefall ikke så himla langt unna.. MEN når vi snakker om 126 ‘brukerdoser’, får dette en langt mer grotesk klang enn hva det i realiteten er..
    For kokain så dreier det seg om ‘striper’ når inntak omtales, – og virkningen av denne stripen overgår skjelden halvtimen i nevneverdig grad.. Kokainen kommer derfor på bordet med gjevne mellomrom for å ‘booste’ festdeltagerne, og dersom det dreier seg om en gjeng, vil det være gode penger å spare på å spleise på en 10’er fremfor at de enkeltvis kjøper 1-2 g hver.
    Men formålet med innlegget, var imidlertid å bevisstgjøre folk på hvordan nyhetspresentasjoner vinkles helt bevisst i den hensikt å trigge en bestemt reaksjon hos publikum. Det er faktisk ikke måte på i hvilken grad vi publikum kan manipuleres i hht presentasjon og ordlyd, hvilket jeg får frysninger av å tenke på..

  2. En ting er hva de har funnet av gram i huset. Men han sa vel selv på tv at han sliter med rus. Han mener SELV han har et rusproblem. Eller husker jeg feil? Og da kan man vel betraktes som avhengig i alle fall. Om man ikke trenger å si narkoman om folk.

   1. Han sa så i den offentlige beklagelsen, men hvorvidt dette var oppriktig anser jeg like uvisst som før uttalelsen. For en person i hans sted, er jo bare pokka nødt til å smøre på med de politisk korrekte frasene med ansiktet lagt i de rette foldene om de skal kunne ha noe håp om noensinne å få lagt hendelsen bak seg..
    Det kan selvsagt være at fyren faktisk HAR et reelt avhengighetsproblem, men det er strengt tatt ikke min business å spekulere i. Mitt mål med dette, var bare å lage blest rundt hvordan nyhetspresentasjoner vinkles sånn og slik i den hensikt å oppnå en bestemt reaksjon hos publikum. Denne saken ble valgt fordi den er kjent av alle, i tillegg til å være et velegnet utgangspunkt for meg, da jeg heller ikke har gått av veien for å ‘spice opp’ en og annen fest.. Jeg vet m.a.o hva som er mye, lite, normalt, unormalt, osv i så måte, og vet dermed følgelig når en påvist mengde er blåst ut av sine proposjoner 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg