En Neger er ikke lenger en Neger..

Bare i løpet av min tid på planeten, har en rekke betegnelser på ulike mennesketyper og grupper blitt skiftet ut grunnet at den opprinnelige termen nær sagt over natten er blitt erklært diskriminerende, nedlatende, og gud vet hva. Men det er vel strengt tatt behandlingen disse gruppene er blitt gitt opp gjennom historien det har vært noe riv ruskende galt med snarere enn selve terminologien!..

 

 

Jeg vokste opp i et hjem der likeverd, tolleranse & aksept for de som var annerledes var en sentral del av oppdragelsen. Like fullt vokste jeg opp med terminologier som ‘neger’, ‘hyper-aktiv’, ‘mongoloid’, osv, hvilket nærmest syntes som et paradøx å regne sett fra dagens synsvinkel.

Ta f.eks betegnelsen ‘Downs syndrom’.. Jeg kan for mitt bare liv ikke se hva som gjør denne betegnelsen [i seg selv] mindre diskriminerende og stigmatiserende enn ‘mongoloid’. Om jeg skal være helt ærlig, syntes jeg faktisk ‘downs syndrom’ er å betrakte som langt værre enn den gamle betegnelsen! -Men det er forsåvidt ikke det som er poenget; Poenget er imidlertid at det strengt tatt ikke er den nå utgåtte terminologien det var noe galt med, men snarere hvordan denne gruppen, såvel som psykisk utviklingshemmede generelt har blitt behandlet opp gjennom historien.. 

Dette skiftet i terminologi er likevel som en bagatell å regne i forhold til de følger term-endringen hva angår mennesker med afrikansk opprinnelse har fått for dagligtalen. Betegnelsen ‘Neger’ var fullstendig fritt for den stigmatisering som hefter dets amerikansk-engelske opphav, ‘nigger’. Den norske betydningen av ordet, var [og er] kun en kategorisering basert på visse utseendemessige trekk, som ‘hvit’ blir benyttet som en ‘sekkebetegnelse på oss med nord-europeisk opphav. 

Nå er betegnelsen ‘neger’ strengt tatt ikke innlemmet i rasismeparagrafen [enda], og dermed ikke straffbar å benytte i offentlige uttalelser. Like fullt gjør den fordømmelsen som ordet har blitt til del at det i praksis ikke utgjør store forskjellen om det er innlemmet i lovverket eller ei. Betegnelsen ‘neger’ er per i dag så uglesett at det skal svært mye til for at en offentlig uttalelse inneholdende denne benevnelsen skal kunne passere uten at ikke alle kluter settes inn for å få ytringen til å omfattes av lovverket som diskriminerende. 

Det som gjør denne endringen i betraktelsen av ordet ‘neger’ så spesiell, er i mine øyne mer enn noe annet at dette overhodet ikke syntes å ha kommet fra de som omfattes av denne terminologien! Ifølge de jeg kjenner, er det nemmelig snarere det motsatte som er tilfellet! Dersom ikke de tilhørende min bekjentskapskrets skiller seg fundamentalt ut fra befolkningen forøvrig, er det ikke lenger å kunne betraktes som ‘neger’ snarere som en fornærmelse å regne enn noe annet. Med utestengelsen av dette ordet fra språket, følte de at de ikke lenger kunne vedkjenne seg sin utseendemessige karakteristikk. 

Nå skal det selvsagt ikke stikkes under en stol at mennesker med annet etnisk opphav har blitt, og fremdeles er utsatt for rasisme, både i form av ord og handling, som selvsagt er fullstendig uakseptabelt og derav nødvendig å sette iverk tiltak for å forhindre og forebygge. Derimot er det ingen jeg har snakket med, eller hørt om for den saks skyld, som har forbundet ordet ‘neger’ med noe rasistisk! ‘Neger’ har derimot kun vært en utseendemessig og/eller etnisk sekkebetegnelse på lik linje med hva ‘hvit’ gjelder for oss med nord-europeisk opprinnelse.. Faktisk omfatter jo betegnelsen ‘blondine’, som også gjelder for undertegnede langt mer stigma enn hva som i norsk språkbruk er gitt ordet ‘neger’, uten at det burde medføre noen moralsk fordømmelse av benevnelsen som sådan av den grunn. 

For også her, er det behandlingen som er gitt denne gruppen opp gjennom historien som ligger til grunn for ord-byttet, -dog noe forsinket her til lands. Årsaken til at utestengelsen av ordet ‘neger’ fra det norske språk brått ble presserende, er jo utvilsomt at dets amerikanske opphav ‘nigger’ innehar en helt annen, og fullstendig uakseptabel betydning enn den norske versonen av ordet skulle få. Det som er uforståelig, er derimot at det skulle stigmatiseres etter å ha fungert smertefritt paralellt med sitt ‘onde opphav’ i gudjammerlige tider; For ‘neger & ‘nigger’ var og er langt fra gitt samme betydning! 

Hva som mer enn noe annet satte punktum for aksepten av betegnelsen ‘neger’ på den afrikanskættede befolkningen, må vel sies å være den endringen som ble tvunget foretatt i Astrid Lindgrens bøker om Pippi Langstrømpe. De av oss som er født før 1990, vokste som kjent opp med at Pippis far var ‘neger-kung’. I løpet av tiden som er gått etter årtusenskiftet, er titlueringen som ble gitt denne figuren ikke bare blitt å anse som uakseptabel, og derav blitt gjenstand for en ‘nødvendig utskiftning til ‘sydhavskung’, men også reist tvil om Lindgrens integritet! I hjemlandet Sverige spesielt, men også i Skandinavia generelt,, har det nemmelig pågått en heftig debatt angående Astrid Lindgrens menneskesyn, da sterke krefter har forsøkt å få påsatt henne et rasist-stempel på bakgrunn av denne titlueringen av Pippis far. Dette viser mer enn noe annet det riv ruskende gale i det hele, da få mennesker kan sies å ha vært mer fordomsfrie & hjertegode enn Astrid Lindgren, som både i form av sitt forfatterskap, såvel som i måten hun benyttet seg av det gehøret hun var gitt i form av sin kjendisstatus gjorde en enorm innsats for de svake i samfunnet! 

Når det er sagt, er det imidlertid ikke alle term-skifter som har vært av det negative og/eller uforståelige. At eksempelvis MBD [minimal brain disfunction] ble byttet ut, -eller snarere korrigert får en vel si, til ADHD [Attention deficit hyperactivity disorder], er det selvsagt ingenting å si på. Men til forskjell fra betegnelser som f.eks ‘neger’ og ‘mongoloid’, var MBD -betegnelsen faktisk både feilaktig og stigmatiserende, da dette følger ‘brain disfunction’. Det er dermed ikke slik å forstå at all foretatt utskiftning i terminologi er hverken negativt eller uforståelig. Det jeg mener, er bare at vi kanskje burde gå litt dypere inn i oss selv og vår egen oppførsel for å se om vi snarere burde ta et oppgjør med vår egen samvittighet før vi går ‘all in’ for et slikt ord-skifte neste gang!.. 

 

Foto: Svensk film

 

*

 

#samfunn #rasisme #neger #diskriminering #fordommer #terminologi #etnisitet #likeverd #astridlindgren #pippilangstrømpe

 

*

 

 

 

 

 

5 kommentarer
  1. Skal ikke kommentere absolutt alt jeg mener i forhold til dette, da det blir evig langt siden jeg synes det er en veldig interessant diskusjon. Meeen noen ting kan jeg jo si 😁
   1. Du sier at ordet “mongoloid” ikke er stigmatiserende og/eller misvisende hvis jeg forstår deg rett. Dette ordet handler i utgangspunktet om å ha et utseende som ligner på de fra Mongolia. Da de med Downs ikke har (så vidt meg bekjent) noe med Mongolia og gjøre, synes iallefall jeg at Downs syndrom er mer passende. I tillegg ble både det ordet og forkortelsen “mongo” brukt som skjellsord for noe tid tilbake, og med de negative assosiasjoner dette medfører, har vel folk funnet ut at det er mer innafor og kalle det enten for Downs syndrom, eller trisomi 21 (altså holde det til faglig termonologi).
   2. Jeg ser ikke på ordet “blondine” som noe negativt, da må det gjerne slenges på en “dum” eller “jævla” foran, men jeg skjønner hva du mener. Tror ordet “neger” har blitt brukt for mye på den måten, og at det er det som gjør at folk nå kvier seg for å bruke det. Jeg merker jo selv at jeg aldri bruker det ordet, fordi det har blitt gjort til noe jeg assosierer med et skjellsord.
   Husker vi lærte mye om diagnoser når jeg studerte, og hvordan noen diagnoser til slutt har så mange negative assosiasjoner at man velger å bytte navn på de. I dag kaller vi det mennesker med psykisk utviklingshemming, for bare noen tiår siden ble menneskene med de samme utfordringene kalt “evneveike”, tviler på at mange hadde synes det var innanfor i dag – og godt er det! Jeg tror, tross alt, at det er helt greit at språket som er dynamisk følger med i tiden og endrer seg i takt med at vi gjør det. 😊
   Det ble visst relativt langt likevel det her, håper jeg fikk til å forklare poengene mine på en måte som kan forstås🙈

  2. Hehe, takk selv for muligheten for refleksjon rundt et interessant tema! Gleder meg til å se hva annet du skriver om😊
   Sidekommentar: morsomt at to av to som har kommentert til nå heter Iselin – vi har jo ikke et SÅ vanlig navn 😂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg