Dos and don’ts på restaurant!

I kjølvannet av å ha sett et klipp fra mesterkokken Christer Rødseths besøk i TV2 programmet ‘God morgen, Norge’ der han snakker om hvordan en bør oppføre seg på restaurant, tenkte jeg det kunne være utfyllende å dele min egen oppfatning i hht ‘dos and don’ts’ fra mitt virke i et antatt hakket mer ‘folkelig’ restaurantensemble enn Rødseths.. 

 

En perfekt stekt pizza!

 

Det første en tenker på i forbindelse med restaurantadferd, er jo selvsagt dette med knipsing på servitørene..

– Her er den nevnte mesterkokken helt konsekvent på at dette er respektløst, og dermed fullstendig uakseptabelt. Og selv om jeg personlig ærlig må innrømme at jeg aldri helt har skjønt hva som er så galt med den knipsingen, vil jeg på det sterkeste anbefale å avstå fra å tilkalle servitørens oppmerksomhet på denne måten, av den enkle grunn at her er det rett og slett jeg som er ‘the odd one out’. Jeg kan ikke se for meg noen av mine kolleger ville tatt like lett på det, for å si det sånn..

For mitt vedkommende, er imidlertid den store ‘no no’en å utvise manglende forståelse for dette med turordning i et fullsatt ensemble. – Altså er det ett-fett om det ropes, vinkes, -eller knipses for sånt som f.eks å spørre hvor øl’en de bestilte på vei inn til kjøkkenet er blitt av i det vi returnerer for å fullføre jobben med å betjene det bordet vi holdt på med, -eller enda verre, hvorvidt vi har glemt den. Dessuten er det så at i det øyeblikket det klirrer i bjella fra kjøkkenet og det er maten til ett av den respektive servitørens bord som er ferdig, må alt annet vente, da maten selvsagt må ut pronto. Ingen ville hatt lunken mat etter å ha stått på vent i typ 10-15 minutter, for å si det sånn, så det er derfor av alles interesse at det gjøres på dette viset.

Samtidig foretrekker jeg, i motsetning til Rødseth, at folk faktisk tilkaller vår oppmerksomhet det er mulig å oppfatte i travle stunder. Følgelig, foretrekker altså jeg at det gis et lite vink- eller rekkes opp en hånd i tillegg til den søken etter øyekontakt Rødseth utelukkende gikk for. Når en konstant er på farten, og da gjerne bærende på flerfoldige fat- eller stabler av talerkner, kan jeg virkelig ikke skjønne hvordan en skulle kunne oppfatte et forsøk på øyekontakt utenom ved rene lykketreff.

Videre har vi dette med tipsing..

 

 

Vi har jo ikke noen faste spilleregler å forholde oss til i forhold til dette her i Norge, liksom det ei heller kan sies å være noen sosial ‘forpliktelse’ å tipse i det hele tatt. Men det jeg imidlertid KAN si, er at dersom en tenker at sånt som en fem’er, -og da spesielt ved større bordsettinger, er OK, så kommer en faktisk bedre ut av det ved å ‘drite i’ hele greia. Slik tipsing blir nemlig oppfattet som regelrett latterlig, -og det samme må vel sies å gjelde dersom en tar med seg myntene av vekslepengene ved kontant betaling.

Men om så det ikke er noen direkte ‘plikt’ å tipse i norske restauranter, så er det jo ikke til å stikke under en stol at det faktisk befinner seg et menneske av kjøtt og blod på innsiden av den sirlige sort-hvite bekledningen- og det tilbaketrukne håret, med alt hva dette innebærer. Det faller m.a.o aldri uheldig ut å bli husket som en hyggelig gjest som vet å sette pris på god service, for å si det sånn.

Ellers kan nevnes at dersom en skulle ha noe å utsette på maten, så meld i fra om dette så snart som mulig, og IKKE etter at måltidet praktisk talt er ferdigspist. – Og sist, men så avgjort ikke minst, hold styr på ungene dine! Både av hensyn til de andre gjestene som ønsker å få spist og kost seg i fred og fordragelighet, men også av hensynet til ungens egen sikkerhet! Selv om vi er svært heldige i så måte, sammenlignet med hva jeg har hørt fra andre steder, har jeg f.eks opplevd unger som begynner å klatre i glasshyllen uten at foreldrene har løftet en finger. – Og velter de den, får de dermed både møblet og alt av innhold over seg. I tillegg har vi jo også den faktor at vi haster ut og inn av kjøkkenet med alt fra glovarme jernplater- til store fat, slik at det å bli løpt inn i av en unge- eller spennes bein på, unektelig innebærer en skaderisiko som bør tas på alvor..

 

14 kommentarer
    1. “Og sist, men så avgjort ikke minst, hold styr på engene dine! Både av hensyn til de andre gjestene som ønsker å få spist og kost seg i fred og fordragelighet, men også av hensynet til ungens egen sikkerhet!”
      Hvor ofte er Store eller små ENGER til fare for, kundenes unger,I restaurant bransjen lol ;O)

      1. *dævver!*
        😀 😀 😀
        Det er jo unektelig noe dritt når folk kommer drassende med svære enger inn i restauranten, da! Ikke bare tar de all plass og mere til, men hele lokalet fylles jo opp av jord, gress og dritt etter de! 😛 😀

        1. HEheheheheh.Hakke du noen sauer som kan fixe det for deg da.Før dere gjør dem til lammestek.
          Ser for seg Gry svinse og danser rundt bordene Menst hu skråler på sound of music (er jo visst en sene der med noen enger i osv)

          1. *haha* Om jeg skulle gått rundt og sunget på jobb, ville det trolig vært enda mer ødeleggende for konseptet enn om det ble dratt svære jordstykker inn i lokalet, for jeg kan virkelig IKKE synge!

      1. *haha* Siden de som er dedikerte nok i hht klima og miljø til å være trolig til å bestille insektsretter stort sett er veganere, ville nok et slikt tilbud vært rimelig fåfengt her på berget.

          1. Ahhh!!…
            *hahaha*
            *dævver*
            😀 😀 😀
            Jeg trodde du harsellerte med at det var en asiatisk inspirert restaurant, -hvilket manet frem det absurde senariet med å tilby insektsretter på en facilitet på østlandet. Det må uansett legges på minnet til den rette anledningen byr seg for å foreslå det for bossen, da reaksjonen på noe sånt vil være ubetalelig 😀 *haha*

    2. Ja det er greit å få øyekontakt og vinke kelneren/servitøren til seg da 🙂 Vi er nok utålmodige der vi sitter og venter på enten å bestlle eller få ut maten eller det å betale… Og alle “bare” gjøre jobben sin og løper til og fra. Å kræsje inn i små føtter eller annet med ild mellom hendene eller uansett – det er bare ikke bra det….

      1. Ja, jeg foretrekker iallefall at det gis tydelig signal når noen ønsker å tilkalle seg min oppmerksomhet. Får en et lite vink e.l er en jo også sikker på at det faktisk ER så, og ikke bare noe slikt som at de tilfeldigvis så i min retning 🙂

    3. takk for gode tips. jeg tenker alltid at det er veldig tøff jobb, jeg jobbet en del på kafe og det var den tøffeste jobben jeg noen gang hadde

      1. Det er definitivt en misforstått jobb, i form av at det objektivt sett er himla mye mer krevende enn det blir ansett for å være generelt i befolkningen. I tillegg til å være service-minded, og alt det som hører med til et serviceyrke, er en både nødt til å være i fysisk form, da en har dager hvor en piler rundt non-stop i 5-6 timer i strekk (selv har jeg vært oppe i ni timer non-stop), – samt være mentalt kapabel til å ta det som følger at det går kule varmt noen ganger. Det er m.a.o så langt i fra en jobb som passer seg for alle, for å si det sånn, så jeg har ikke engang tall på de som har vært innom, for så å forsvinne etter bare noen få skift *hehe*.
        Men fikser en det, er det også en himla takknemlig jobb hvor en møter hopetall av hyggelige mennesker hver eneste dag. Selv trives jeg spesielt godt i baren, da den feststemningen som råder i den settingen booster energinivået mitt 🙂

      1. Det hele koker jo i bunn og grunn ned til kun å dreie seg om vanlig folkeskikk i hht det ensembelet en befinner seg i, hvilket burde falle seg helt naturlig for de fleste. Men merkelig nok, så ser en altså flere enn som så som utviser åpenbare mangler på det området på alle arenaer i samfunnet 😛 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg