En jævla h0re!?

Mens menneskets holdninger og tankesett i vesentlig grad formes- og utvikles av den kultur og den tidsepoke de fødes inn i, er det ett stigma som har stått standfast i toppen av skalaen over nedrige betegnelser i samtlige kulturer og til alle tider; Nemlig ‘hore’ -betegnelsen.. 

 

30 år for lite!..

(foto: Stavanger aftenblad)

 

Videre, er hore det eneste begrepet som iallefall jeg greier å ‘spa opp’, som er blitt stående som en påle i språket tross innføringen av det (antatt) mer respektfulle ‘prostituert’. Ikke sånn å forstå at alle disse utskiftninger av begrep har stått seg i forhold til det som i utgangspunktet var formålet (F.eks ble betegnelsen ‘mongoloid’ i sin tid endret til det nåværende politisk korrekte ‘downs syndrom’ fordi det var rasistisk i hht mongolerne, hvis etnisitet begrepet i utgangspunktet avstedkom fra, til å bli en fornærmelse mot de som er rammet av dette syndromet, av uviss grunn (-hvilket mange, dog i sine stille sinn, sikkert vil tenke må være den ultimate krenkelsen av de stakkars mongolerne, men non the less, altså)). Men der begrepsendringer har blitt innført i takt med tidens politisk korrekte kutyme, har de i det minste blitt stående, om ikke annet.

Aller mest oppsiktsvekkende, er det kanskje at de som har sitt virke innen dette, som jo er antatt å være verdens eldste yrke, også er de eneste som ikke oppnår nevneverdog statusøkning i takt med en økning i formue..

Det er m.a.o særs mange ytterst særegne faktorer som følger det å tjene til livets opphold ved å selge kroppen sin. -Og når vi nå er inne på betydningen av dette ‘hore’ -begrepet, kommer vi ei heller utenom hvordan dette også, paradoksalt nok, er et globalt(!) skjeldsord av aller verste sort ovenfor kvinner som, ut i fra de respektive kulturers standard, har gjort noe- eller generelt ter- og/eller kler seg på et vis som bryter med den rådende loven og/eller normen for den pålagte kvinnelige anstendighet. Mens det i land som styres av fundamentalistiske grupperinger som Taliban og IS holder med at hht bhurkaen/niqaben slumper til å skli opp noen cm ved rask gange slik at en ørliten flik av en ankel kan ha kommet til syne, skal det gudsjelov langt mer til her på berget. Men ikke desto mindre, har heller ikke vi, i dette herrens (u)år, 2024 kommet lenger enn at jenter/kvinner får denne merkelappen dersom de kler seg mer utfordrende enn norm, og ikke minst dersom hun er kjent for å ha lagt bak seg et over gjennomsnitts antall sengevarmere, for å si det sånn.

 

‘Hore’ er et av de aller mest brukte ‘merkelappene’ hva sexuell trakassering angår- så vel som sexuelt ladet mobbeord. (ill: Stortinget)

 

Det påfallende ved denne bruken av hore-begrepet, er jo at det blir ilagt en stikk motsatt betydning enn den profesjonen som ligger i ordets reelle betydning! For når det benyttes som skjeldsord mot noen som provoserer ved å, på ett eller annet vis, å opptre sexuelt utagerende, om en kan bruke det uttrykket, så går jo dette ut på at den fornærmedes eskapader er gratis! På toppen av det hele, legges gjerne ‘billig’ til denne ‘hore’ -betegnelsen, -hvilket unekjtelig gjør referansen til profesjonen enda sterkere..

Uansett om det gjelder de som er yrkesprostituert eller de som får ‘hore’ -stemplet fordi de har/har hatt mange partnere- og/eller kler seg på et vis som så alt for mange føler seg berettiget til å la seg krenke av, er dette begrepet en degradering av mennesker som overhodet ikke er greit. Denne så til de grader stigmatiserende betegnelsen, som faktisk består den dag i dag, er, ironisk nok, det eneste av sitt slag hvor jeg er FOR en begrepsendring. Å fjerne benevnelsen ‘mongoloid’ er altså, som nevnt over, fullstendig meningsløst når det er blitt vridd til en fornærmelse mot de rammede, ‘neger’ har aldri vært noe annet enn en ren utseendebeskrivelse her på berget, osv. Men den benevnelsen som altså ER stigmatiserende har altså fått bestå.

Om så en selv verken ønsker- eller kan tenkes å ha fikset å tjene til livets opphold verken som prostituert eller noe annet innen sexindustrien, og/eller ikke er typen til å ha tilfeldige partnere, og ei heller kunne funnet på å ikle seg en uttringning ned til navelen, så må andre få gjøre hva faen de ønsker uten å bli stigmatisert. At JEG opplever noe som smakløst, er faktisk MITT problem, og ikke vedkommendes. En har m.a.o ingen rett til å sette seg over andre med nedsettende benevnelser fordi de lever- og handler annerledes enn en selv. Å fritt kunne gjøre hva faen en måtte ønske med eget liv og legeme så fremt en ikke er til skade- eller utøver en uforholdsmessig risiko for sådan, er en av grunnpilarene dette landet er bygget på, slik at vi vitterlig burde vite bedre enn å dømme andre ut i fra den livsstil som passer en selv.

8 kommentarer
   1. Ja, ikke sant..
    Jeg mener.. Når vi går ut til verdenssamfunnet og flagger tolleranse og likeverd i et klasseløst samfunn, så bør alle og enhver av oss faktisk ta en runde med oss selv før vi ev. går ut mot noen på grunn av at de fører en livsstil som skiller seg fra ens egen sånn på ordentlig. For slikt som at en AP velger å akseptere de meningsforskjeller de har til en Høyremann liksom skal være tollerant, det holder bare ikke *hehe*

  1. Når jeg leser dette nynner jeg på sangen “Fru Johnsen” av Inger Lise Rypdal. Starten går så her:

   “Jeg vil fortelle hva som hendte på et sted helt innerst i en fjord
   Der bodde tusen frelste, pluss en tenåring og hennes unge mor
   Da skolen var slutt en sommerdag, kom datteren løpende som gal
   og hun sa “mamma her er et brev til deg fra tilsynet for høg moral”

   I brevet sto : Fru Johnsen, De fostrer dårlig dotter dykkar sjølv
   Ja de har altfor korte skjørt, og det seiast De stundom drikker øl
   De må komme på et møte, det er no i kveld, i bedehusets sal
   Vi må ta dotter Dykker frå dykk, helsing
   Tilsynet for høg Moral”

   Resten av teksten er ubetalelig der Fru Johnsen ankom møte kledd i et miniskjørt som aldri før, entret talerstolen og så utover den fulle sal og startet med å si “Jeg har litt å si til Dere, voktere av stedets moral”. Siste strofe i sangen er “Jeg hørte mamma “slå hjel” Tilsynet av høy moral

   1. Jeg hadde jo selvsagt hørt sangen mang en gang, men det var vel først da Onkl P sang den i Hver gang vi møtes, for så at de to gjorde den som duett at det liksom gikk opp for meg hva sangen faktisk handler om. Hans hippe rap gav det hele det lille ekstra som gjorde at jeg ble bevisst budskapet i låten. 🙂

    1. Da plata ble sluppet i 1968 ble det en pirrende skandaløs sensasjon. Sangen skapte større debatt enn noen brautende rockeband har klart verken før eller siden. Lærere som tilhørte tilsynet for høy moral knuste plater på skolen. Presteskapet ville forby Nrk å spille den på radio mye på grunn den fantastiske setningen “Min skjørtekant er nærmere himmelen dere aldri kommer til” 😉

  2. I wanna tell you all a story ’bout
   A Harper Valley widowed wife
   Who had a teenage daughter
   Who attended Harper Valley Junior High
   Well, her daughter came home one afternoon
   And didn’t even stop to play
   And she said, “mom, I got a note here from the Harper Valley PTA”
   Well, the note said, “Mrs. Johnson
   You’re wearin’ your dresses way too high
   It’s reported you’ve been drinking
   And a-running ’round with men and goin’ wild
   And we don’t believe you oughta be a-bringin’ up
   Your little girl this way”
   And it was signed by the Secretary
   Harper Valley PTA
   Well, it happened that the PTA was gonna meet
   That very afternoon
   And they were sure surprised
   When Mrs. Johnson wore her miniskirt into the room
   And as she walked up to the blackboard
   I can still recall the words she had to say
   She said, “I’d like to address this meeting of the Harper Valley PTA
   Well, there’s Bobby Taylor sittin’ there
   And seven times he’s asked me for a date
   And Mrs. Taylor sure seems to use a lotta ice
   Whenever he’s away
   And Mr. Baker can you tell us why
   Your secretary had to leave this town?
   And shouldn’t widow Jones be told to keep
   Her window shades all pulled completely down
   Well, Mr. Harper couldn’t be here
   ‘Cause he stayed too long at Kelly’s Bar again
   And if you smell Shirley Thompson’s breath
   You’ll find she’s had a little nip of gin
   And then you have the nerve to tell me
   You think that as the mother I’m not fit
   Well, this is just a little Peyton Place
   And you’re all Harper Valley hypocrites”
   No, I wouldn’t put you on because it really did
   It happened just this way
   The day my mama socked it to the Harper Valley PTA
   The day my mama socked it to the Harper Valley PTA

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg