Hva gir meg rett til innsyn i dette??

De komplette skattelistene er nå ute, og atter igjen går alt som er av publikasjoner over det ganske land ut av sitt gode skinn av iver etter å informere om hvem som er rikest, hvem som har så- og så mye i formue, osv, osv. Ironisk nok, er det de som gjerne ønsker å holde en relativt lav profil i hht inntekt og formue som figurerer i disse overskriftene. For mitt vedkommende, blir jeg atter igjen sittende og undres over hva i himmelens navn som gir meg retten til å få innsyn i andre menneskers økonomiske affærer?? 

 

Sultkatastrofe i Afrika vs. Norge

 

Alt jeg har klart å mane frem i hht en besvarelse av dette spørsmålet, er at det er absolutt ingenting som tenkes kan som forsvarer denne retten til fullt innsyn i andres fortjeneste, formueforhold og innbetalte skattekroner. I følge styresmaktene, så er imidlertid pipen unison i det det hevdes at dette er grunnet i at vi skal ha et åpent samfunn. Men for det første så var vel denne åpenheten fra grunnlovsforfatternes side i bunn og grunn rettet mot makthavere og styresmakter i hht deres gjøren og laden, og ikke at enhver borger skal kunne pålegges å måtte blottlegge sine økonomiske- og private affærer! For det andre, så har vi jo tross alt temmelig klare grunnlovsregler og føringer i forhold til dette med retten til et privatliv, så dette hører vitterlig ingen sted hjemme.

Nå skal jeg imidlertid ikke fremstille meg selv som noe bedre enn hva jeg er, for jeg skal ærlig innrømme at jeg var faderlig nysgjerrig på hva fotballstjernen Erling B. Haaland håvet inn i løpet av fjoråret. Men jeg klarte faktisk å skrape ihopes nok integritet til å avstå fra å klikke den linken. Ikke sånn å forstå at mitt klikk uansett ville gjort en dritt fra eller til for Haaland sin del, men det er snakk om prinsipper her. Når jeg blir uvel av at hvem som helst kan snoke i mine økonomiske anliggende, så har jeg i det minste å ligge unna andres.

 

 

Det merkelige med denne innsynsretten, er at det i følge alt jeg har evnet å finne ut hva folks formening om dette angår, så er det et overveldende flertall som ikke syntes det er greit. Og om jeg ikke skulle være fullstendig på bærtur i så måte, så kan jeg ikke skjønne annet enn at dette strider mot alt som er av demokratiske prinsipper når spørsmålet ikke engang later til å bli diskutert! For om så er at flertallet vil denne åpenheten til livs, så skal da dette være avgjørende, så vidt jeg kan forstå…,

8 kommentarer
    1. Vet du ikke allerede at flertallet er idioter? Det er nødvendig å ha åpne skattelister for å unngå konspirativ spekulasjon rundt hvem som tjener hva. De som har noe å skjule får til dette uansett. De som har et problem med at det er slik bør føre navnet sitt opp på en stor rød tavle. Her er jeg! Jeg ønsker at folks pengesaker skal være hemmelige! Se hvor bra dette ender for dem.

      1. For meg, veier dette med retten til privatliv tyngre enn det meste, og iallefall hva som kan avstedkomme av å blokkere muligheten for allment innsyn i hverandres økonomiske forhold. Selv er jeg noe så enkelt som blogger og restaurantansatt. -Altså ikke en dritt å skjule i så måte, men jeg blir allikevel uvel ved tanken på at dette her er lagt ut for alle og enhver, da det rett og slett føles invaderende. Jeg ville derfor mer enn gjerne hatt navnet mitt på ei tavle om det var det som skulle til for å få kontrollen på hvilke personopplysninger jeg vil dele..

    2. Litt det samme som forslaget om at PST kal få lov til overvåke sosiale medier, også kommentarfeltene hos nettsider tilhørende ytre høyre, blogg.no. og andre blogger.
      Eller økt kameraovervåking på offentlige plasser. Dette for å avdekke svindel og bedrag, og farlige konspiratoriske miljøer. En stor bonus er identifisering av vold og volltekts menn. For oss som har ingen verdens ting å skjule, kan jeg ikke finne et eneste motargument for dette.

      1. Intet her i verden kommer jo i sort-hvitt, og ei heller dette. Ergo er det ikke sånn at jeg ikke ser hvilke fordeler som kan avstedkomme økt innsyn/kontroll, men snarere en konklusjon av hvilken side som veier tyngst. Og for mitt vedkommende, veier dette med privatlivets fred og personlig frihet tyngre enn den tryggheten som trekker i motsatt retning.
        For det er ikke sånn at en er nødt til å ha noe lyssky aktivitet å skjule for å være imot dette her. Selv er jeg f.eks en blogger og restaurantansatt ‘noob’ som ingen ved sine fulle fem kan tenkes å bry seg med å bruke tid på å grafse i affærene til. Men non the less, gjør denne muligheten meg regelrett uvel, da det føles invaderende, og fratar en retten til selv å kontrollere hva en ønsker ‘Hvermannsen’ skal kunne få innsyn i.

    3. I tillegg til at det takket være offentlige skattelister har synligjort at de rike blir rikere… og rikere, er det også avdekket at lik lønn for menn og kvinner for likt arbeid er enda en lang vei å gå.

      En annen noe merkelig grei er avdekket av Vårt Land. Der kan du lese fra skattelistene at flere kirkeverger i Den norske kirke kunne i fjor notere seg for millioninntekter. Mest hadde kirkevergen i Bergen med 1,2 millioner! Ikke sikker på hva en kirkeverge styrer med… men de er lønnet av kommunen, i et kommunenorge som sliter med økonomien og må kutte i budsjetter innen psykiatri, helse og oppvekst. Og ikke har de penger til å klippe gresset og vanne på kirkegårder rundt omkring heller… så da så 😉

      1. Jeg er enig i at offentlige instanser er åpne for innsyn. Det er dette med at vi alle og enhver kan gå inn å sjekke alle og enhver jeg har problemer med å svelge. Om noen har foretatt noe snusk, er det jo uansett myndighetenes jobb å komme til bunns i dette uansett, og ikke privatpers.

        1. I 2012 var det 16,5 millioner som søkte på skattelistene. Året etter i 2013 stupte tallene til 1, 6 millioner søk. Da ble det innført loggføring… naboen fikk vite hvem som snoket. Det som irriterer meg litt er det ikke var jeg som kom på den glupe ideen med å søke for andre mot den beskjedne sum på kr 39,- Thomas som driver denne svært lønnsomme geskjeft har gjort det til sitt levebrød, da han skjønte at misunnelse er sterkere enn kjønnsdriften i Norge 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg