Topp-blogger vs. Listeplasseringer

Forvirret?.. Isåfall er det fullt forstålig, da betegnelsen ‘topp-blogger’ er jo gitt de med flest sidevisninger, og som dermed innehar de beste listeplasseringene! Videre, er det lett å tenke seg at det foreligger en klar sammenheng mellom høye besøkstall og kvalitet på den respektive utgivelsen. – Men ER det virkelig slik at et betydelig høyere antall ‘klikk’ pr. dag tilsier at den respektive bloggen innehar en høyere kvalitet enn den hvis antallet daglige sidevisninger ligger under med flerfoldige tusen? – Eller er bloggtopplisten mer eller mindre ubruklig som verktøy når det kommer til å finne frem til de beste utgivelsene hva angår kvaliteten på det som legges ut??

 

 

Først og fremst, må det sies at det store flertallet av blogger med høye besøkstall, og ditto listeplasseringer, er gjennomgående solide håndtverk. Hvorvidt de respektive utgivelsene fenger meg og mine interessefelt, er overhodet ikke tilskrevet noen relevans i så måte! Det finnes eksempelvis fantastisk utførte temablogger innen slikt som strikking, søm og interiør som fortjener all heder og ære for arbeid av høy kvalitet, -også av meg, som grunnet en ikke-eksisterende interesse for de respektive temaer ikke føyer meg inn i rekken av besøkende.

Men for mitt vedkommende, er den uforholdsmessig lave oddsen for å finne frem til de ‘rette’ bloggene via topplisten bunnet i at en uforholdsmessig stor andel av de som figurerer på denne opererer innenfor samme genre, såvel som å henvende seg til samme målgruppe; Personlige- og livsstilsblogger (såkaldte ‘rosablogger’) som retter seg inn mot ungdom under 25 (max 30). Med de negative assosiasjoner som vel må kunne sies å ha heftet seg ved samlebetegnelsen ‘rosablogger’, må jeg bare gjøre det helt klart at kvaliteten på det arbeidet som legges ned av de bloggerne det her er snakk om, er, med få unntak, upåklagelig. Det er ikke her skoen trykker, doe å si det slik..

Problemet er snarere grunnet i at bloggkonseptet rett og slett syntes for vidtspennende, m.h.t alt fra genre, aldersrelaterte målgrupper, utforming, for ikke å glemme ren skjær form, og mere til. Eksempelvis, består en vesentlig del av de såkaldte ‘rosabloggenes’ arbeid i å fremlegge bilder av høy estetisk kvalitet, mens det blandt de politikk- og nyhetsrelaterete bloggene kun foreligger bilder som er relatert til den respektive saken/emnet.

Videre, innehar ‘kjendisbloggere’ en rekke topplisteplasseringer, hvor bloggen er en del av den merkevarennavnet deres har blitt etter en TV-opptreden som stort sett dreier seg om et reality-konsept som Paradise Hotel og Ex on the beach. Denne oppnådde interessen rundt deres person, følger blogger som lar seerne følge de videre på deres vei, slik at de på denne måten i vesentlig grad opprettholder sin markedsverdi.  De bloggene som er dedikert til en spesiell sak og/eller tema, som f.eks ‘Min istid’ her på blogg.no, og barnevernskritikeren Tonje Omdahl, som opererte under brukernavnet Toonje her på portalen før hun ved årsskiftet valgte å operere under det selveide dommene, tonjeomdahl.blogg er nærmest blottet for personopplysninger og dagligdagse hendelser og gjøremål som ikke er relatert til den respektive fanesaken.

 

 

Det hele koker rett og slett ned til at de samfunns- og samtidsrelaterte bloggene syntes å skille seg ut fra de øvrige genre innen bloggkonseptet, både i måten de utformes, at bilder (av privat karakter) er gitt minimal eller ingen betydning, m.m. Følgen er at disse bloggene dermed retter seg mot et annet publikum enn de øvrige.  – Og ‘øvrige’, innebærer i det store og hele et eldre publikum med et utpreget samfunnsengasjement. – Et publikum som (pr. i dag) i antall teller langt færre enn den nevnte ungdomsgruppen som ligger til grunn for at bloggene hvor deres målgruppe er hjemmehørende leder an i aantall sidevisninger. For dette publikumet, blir dermed topplisten et regelrett hinder i hht å finne frem til de utgivelser som er i tråd med hva de anser for å inneha den høyeste kvaliteten! I deres øyne, fastsettes graden av kvalitet på bakgrunn av innhold, språklig fremførelse og evne til å skape engasjement, mens bilder av bloggeren er de revnende likegyldig.

På tilsvarende vis, kan også dette med alder fort føre til at de utgivelser en tilskriver den høyeste kvaliteten i en alt for liten grad samsvarer med de som figurerer på topplisten. For de av oss som befinner oss i gruppen 35+, følger naturlig nok et generelt krav om mer substans hva innhold/tematikk angår enn for de som i alder kunne vært både barn og barnebarn..

På bakgrunn av dette, blir konklusjonen at det i mine øyne ville vært svært gunstig dersom det (først og fremst) ble opprettet en egen liste for samfunns-, samtids-, og temabaserte blogger. Både for oss tilhørende denne gruppen i hht det å bli ‘sett’, men mest av alt fordi dette sannsynligvis ville fremskaffet flere lesere til portalen ved at det da blir praktisk mulig å finne frem til de ‘rette’ bloggene for de hvis interessefelt retter seg inn mot disse. I den anledning, må det jo så absolutt utropes en salutt til den nyankomne funksjonen med forsidekategorisering av de emner som legges ut av blogg.no’s bloggere! Med denne, har vi jo rykket en god bit i riktig retning!

 

4 kommentarer
    1. Jeg leser sjelden blogger på toppen av lista..som du sier er det variert kvalitet og di fleste ligger nok på toppen fordi di har skapt seg “et navn”på grunn av mediedekning e.l.. Kjekt med temamerking..men jeg sjekker stort sett uansett bare innom di bloggene jeg følger “fast “.. Ha en fin dag videre <3

      1. Stort sett har bloggerne jeg følger, enten funnet meg først, for så at jeg har klikket inn fra kommentarfeltet, ellers går det på å klikke inn på overskrifter som virker interessante. Av de som ligger blandt topp 20-25, har vi jo ‘Kokkejævel’en, som jeg virkelig har sansen for, i tillegg til Mette Ask. Ellers hender det jeg sveiper innom Isabelle Eriksen, da hun kan ha noen ganske artige YouTube videoer innimellom, men det er også alt.. 🤭

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg