Økt fravær vs. ‘generasjon skral’

Fraværet fra jobb og skole har økt betraktelig etter pandemien. Økningen er størst for sykefravær grunnet i psykiske/mentale lidelser, men fraværstallene grunnet vanlig luftveissykdom, -altså forkjølelse på godt norsk, har også gått opp.  

Mitt spørsmål i anledning dette her, er hvor stor del av dette her som skyldes reelle ettervirkninger av å ha levd i tilnærmet isolasjon i to år til ende, og hvor stor del som er grunnet i at en stadig større andel av de som utgjør disse tallene har sin tilhørighet i hva jeg refererer til som ‘generasjon skral og skrøpelig’.. 

 

Redaktør påberoper seg meningsmonopol!

(foto: ghetty-images)

 

Som en del av dere sikkert husker, har jo jeg hylt om det helseskadelige ved å tvangsisoleres over tid fra første lock-down, så bekreftelsen på at disse dystre spådommer nå skjer fyllest, var jo ikke annet enn som forventet fra min side.

Samtidig har jeg jo dette problemet i forhold til gitte sannheter, der selv de som er i tråd med egne forhåndsantagelser altså ikke bare kan godtas sånn helt uten videre. Ergo står vi altså ovenfor spørsmålet om vi trygt kan gå ut i fra at C19 -tiltakene (bivirkninger fra vaksinen inkludert) ligger til grunn for den økningen i sykefravær fra jobb og skole som registreres i tiden etter gjenåpningen? -Eller kan det også være andre faktorer som spiller inn her?

At en god del av forklaringen er relatert til pandemien må vel kunne sies å være hevet over all tvil; For det første, er det ikke til å komme utenom at det å være påtvunget en tilnærmet eremittilværelse i to år til ende vil ha en forringende effekt på folks mentale helse. For det andre, har jo, som kjent, vaksinen vist seg å ha hatt sine bivirkninger, for å si det sånn, og for det tredje, har den reduksjonen av overførbare mikroorganismer/smittestoffer vi ble utsatt for grunnet munnbindbruk- og pålagt avstand til andre angivelig hatt en forringende effekt på immunforsvaret.

Ergo er det altså ingen tvil om at pandemien har hatt ringvirkninger på vår mentale- så vel som fysiske helsetilstand.

Men når det er sagt, blir også en stadig større andel av totalen av norske arbeidstakere besatt av de av oss som er født etter 1990.. Og uansett hvor sterkt mitt indre ego måtte ha ønsket at hele elendigheten bare kunne blitt satt på C19 -kontoen i en eneste gigantisk ‘hva var det jeg sa’ -triumf, så kommer jeg bare ikke utenom en nagende mistanke om at noe av forklaringen også finnes her..

For i forbindelse med de angitte tallene som viser det økte sykefraværet fra jobb og skole, så tas det nemlig også til orde for at terskelen vår for å bli hjemme har blitt senket etter pandemien. Og kombinert med at det for lengst er påvist en pågående økning hva astma og allergier angår, for ikke snakke om dette med rygg, nakke og skuldre, så har vi ‘generasjon skral og skrøpelig’ i et nøtteskall;

Vi snakker m.a.o de som har vokst opp i regelrett sterile hjem, blottet for støv, slik at immunforsvaret dermed ikke har blitt utsatt for den dosen ‘dritt’ det trenger for å utvikle seg på forskriftsmessig vis. – Generasjonen som derfor ikke tåler ordinære matvarer grunnet sine glutenintoleranser, laktoseallergier og gud vet hva, samtidig som de er så til de grader asmatiske at de knapt nok puster mellom april og oktober. – Generasjonen som med rette kan sies å være intolerante ovenfor det å leve under jordiske forhold!

 

(foto: illustrasjonsfoto Shutterstock / NTB)

 

Og det stopper jo faktisk ikke her, for videre, har de en fysikk som beviselig er kraftig svekket i hht at en betydelig andel av den tid vi som bare er noen få år eldre enn de var ute og lekte, for så at de var så til de grader polstret og overbeskyttet under den utelek som faktisk ble foretatt at den fysiske utviklingen som er nødvendig for å kunne vokse opp til sterke voksne er blitt betydelig svekket. De sammenligninger som er blitt gjort mellom 11-12 åringer på 50-60 tallet og unger på tilsvarende alder i nyere tid, er intet mindre enn sjokkerende; Dagens unge kommer altså så til de grader til kort ovenfor de tidligere generasjoner innen løp, hopp, styrke, kondisjon.. – You name it, at jeg hadde problemer med å tro det jeg så.

Følgelig, kan jeg altså ikke skjønne annet enn at det faktum at den strømmen bestående av at disse kommer inn- der de tilhørende den gruppen som er født før 1990 renner ut i det de går ut i pensjon, også gjør seg gjeldende på fraværsstatistikken.

Nå innehar ikke jeg den nødvendige ekspertise for å kunne slå fast noen ‘sannheter’ i forhold til dette her, da det eneste kortet jeg har å spille på i så måte, er et utvist talent innenfor dette med å kunne trekke logiske slutninger ut i fra de opplysninger som måtte foreligge (a-la hvis A er slik, og B er sånn, hvilket av de foreliggende alternativ blir da C). Følgelig, kan det altså være at det finnes, for meg, ukjente faktorer som har betydning for de respektive konklusjoner hva denne tematikken angår. Men ikke desto mindre, kommer jeg ikke utenom det særs påfallende faktum at jeg kun kjenner til 4(!) tilfeller av unger som er vokst opp etter at den respektive overbeskyttelsen tok til, der jeg med sikkerhet kan si foreldrene har bestrebet seg på å gi de en oppvekst så tilnærmet sin egen ‘pre 1990’ -barndom som råd er, og disse 4 er de ENESTE av sin generasjon jeg kjenner til som har vært- og er 100% sykdomsfrie i så måte. – Og her kan det også legges til, som et slags sistespikeren i den berømmelige kisten, at ett av disse fire oppvoksende barna på toppen av alt hadde et utgangspunkt som skulle tilsi hun var arvelig belastet i hht allergi!

Jeg mener.. En trenger jo vitterlig ingen ekspertise for å kunne trekke et par rimelig velreflekterte konklusjoner på bakgrunn av slike observasjoner..

 

4 kommentarer
    1. Terskelen for å bli hjemme fra jobb har blitt betydelig lavere siden jeg begynte i jobb. Jeg tror og at generasjon unge voksne har blittmer egosentriske. De tenker først og fremst på seg selv, og litt mindre på fellesskapet. Veldig ofte må jo noen gjøre den jobben du skulle ha gjort når du er syk. Enten ved at firmaet må leie inn vikar eller ved at de andre på jobb må løpe litt fortere.
      Økt egosentriisme startet før pandemien og har sikkert ikke blitt noe mindre av en pandemi hvor ett host fort førte til flere dagers karantene.
      Jeg leste at lærere mente at unger i dag taklet konstruktiv kritikk som ” Det regnestykket er feil, se på det en gang til”, dårligere en før pandemien. Det var liksom sosial-lærer og “læreren mobber meg”. Slike sarte sjeler har sikkert heller ikke stor terskel forå blihjrmme.
      Pandemien og isolasjon gjorde noe med oss. Jeg tror det økte sykefraværet mer skyldes psykiske forhold. Muligens skapt av pandemien, i det minste forsterket av den. Men jeg tror verken viruset, uavhengig av variant, eller vaksine er grunnen.

      1. Du har nok rett i at disse millenierne ikke bare ER sykelige, men at de også GJØR seg sykere enn de er ved å senke terskelen for å bli hjemme. Jeg forstår meg ikke på den betegnelsen ‘generasjon-prestasjon’ som disse også er blitt kalt.. De som lykkes, gjør det riktignok kjempebra, men andelen suksesstilfeller er faktisk urovekkende lav kontra de som faller totalt igjennom..
        – Hva C19 angår, lar det seg jo ikke gjøre å komme seg fullstendig uanfektet igjennom to samfulle år under det rådende regimet.. – Og jo yngre en er, desto større andel utgjør jo disse to årene av ens totale fartstid på planeten, for å si det sånn. Derfor vil det jo selvsagt få større følger for en som f.eks var 15-17 år i denne perioden enn for oss som var godt voksne, og dermed hadde rukket å få satt oss et solid fundament å stå på. Men når det er sagt, blir det jo vitterlig ikke noe bedre av at mange av de har foreldre som ikke bare syr puter under armene på de, men snarere hele dyner *haha*

      1. Nå innehar ikke jeg noen som helst ekspertise innen kost og ernæring, og kan dermed hverken bekrefte eller avkrefte at slikt som ultraprossesert mat har hatt noen ringvirkninger på den almenne helsetilstanden. Men når det er sagt, har jeg en leveregel som sier ‘Never change a winning team’.
        Ut i fra dette prinsippet, så er jeg svoren tilhenger av å kjøre videre på det kostholdet som i bunn og grunn har blitt holdt igjennom all den tid levealderen har fart oppover i kvantesprang de siste 150-200 år. Greit nok at slikt som legevitenskapens fremskritt, generelt høyere levestandard, osv også må antas å ha bidratt til denne utviklingen, men kosten har vitterlig vært en del av den totale ‘pakken’, for å si det sånn. På bakgrunn av dette, anser jeg det for overhveldende sannsynlig at du har rett i det du sier om at den ultraprosesserte maten har tatt over fra den tradisjonelt tilberedte maten, liksom jeg heller ikke ‘kjøper’ disse bølgene av ‘ut med kjøtt’, ‘sukker er gift’, osv, osv. Her får ekspertise være ekspertise, da jeg står ved at også disse ‘nei-matvarene’ er nødvendige, -dog i en ballansert dose i forhold til de øvrige matvaregrupper. Jeg mener.. Når folkehelsen steg- og levealderen økte uavbrutt med ‘gamlemåten’, for så at vi får en generasjon sveklinger så snart vi begynner å endre på den, så er det bevis nok for meg! 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg