Når ble kriminalitet en sykdomsdiagnose??

Er det jeg som har misforstått fullstendig her, eller er det sånn at tyveri har gått fra å falle inn under definisjonen kriminalitet til å bli en medisinsk lidelse som følge av den galetiden vi tross alt er inne i uten at jeg har fått det med meg? – Jeg mener.. Det kan da vel ikke være så at det fremdeles er en straffbar handling for ‘mannen i gata’, mens det brått er en alvorlig psykisk lidelse hvorav den ‘rammede’ har akkutt behov for hjelp så snart det dreier seg om en som innehar en viss posisjon i samfunnet. – Som.. *ehh..* – Tja.. En stortingsrepresentant, for eksempel??.. 

 

Gud er midtøstens Satan! 

 

Nå har riktignok jeg klart å unngå tyveri i eget tabberegister, og har dermed ingen selvopplevd erfaring å fare med i hht hvordan det fortoner seg i det en blir tatt for en sådan udåd. Samtidig ble jeg unektelig heller ikke født i går, så jeg vil si jeg har sett såpass av hvordan ting og tang fungerer i det samfunnet jeg er en del av. Og på bakgrunn av dette, føler jeg meg derfor rimelig sikker på at det ikke er vanlig praksis i forhold til tyveriavsløringer at både makt- og myndighetspersoner går ut i alt som er av riksdekkende presse med brask og bram med oppfordringer til å utvise sympati og omtanke, slik praksis har vist seg ovenfor stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes. For mens norm tilsier at tyveri er en straffbar handling, hvorav de som tas for dette behandles deretter, så er det brått en alvorlig psykisk lidelse med krav om at behandlingstiltak ihverksettes asap for de folkevalgte.. – Mens norm er at et tyveri betraktes som et valg, ansees den godeste mr. Moxnes brått som et viljeløst offer..

Jeg kan ikke hjelpe for det, for jeg vet jo så indelig vel at våre folkevalgte må en vitterlig bare stole på. Gjør en ikke det, er en jo for en reinspikket konspirasjonsteoretiker å regne, og sånt kan en jo ikke være ved! Men likevel kommer jeg bare ikke utenom at jeg føler at det er ett eller annet som skurrer!

Dette er jo ikke første gang den respektive stortingspolitikeren dedikeres et innlegg her på bloggen, da han selvsagt fikk sin debut etter det famøse solbrilletyveriet i sommer (hvilket kan leses ved å klikke her). I den anledning, kan jeg bare ikke motstå trangen (- eller, jeg KUNNE vel, dersom det ikke var for at jeg hadde lyst..) til å få skviset inn et aldri så lite ‘hva var det jeg sa??’, sånn i all beskjedenhet. For det har seg nemlig så at jeg allerede den gang kunne slå fast at det respektive solbrilletuveriet så langt i fra var første gang mannen kom kjem med flere varer enn han hadde betalt for etter en butikktur. Det fremgikk nemlig med all tydelighet av den respektive videosnutten at dette så langt i fra var en førstegangsforseels.. *ehh* et første utslag av den rammede lidelsen. Dette hadde Moxnes gjort før, det var sikkert som amen i kirken og mere til!

 

 (foto: Beate Oma Dahle / NTB)

 

Nå er han teknisk sett fremdeles ikke tatt for noen tidligere forhold, men det må vel strengt tatt sies å være for ‘poteto-potata’ å regne, da det å gå på samme smellen i ETTERKANT av den solbrillebruduljen oser vel mer ‘vaneforbryt..’ *ehh..* – langtidssyk/kronisk syk enn noe annet tenkelig scenarie. Og her er vi vel inne på det nærmeste vi kommer i hht de som går i bresjen for at det i motsetning til andre tyver skal syntes synd på Moxnes. For at han tar opp tyveripraksisen under et halvår etter ‘solbrille-gate’, peker jo unektelig i retning av at noe er durabelig galt fatt i toppetasjen hos den mannen. Det som da blir spørsmålet er hvorvidt gjentagelsen er et utkomme av at han er syk, -og derav et viljeløst offer for egen sykdomstilstand, eller om han rett og slett foretar sådanne idiotiske valg som følge av kombinasjonen arroganse og begrenset mental kapasitet..

Jeg skal ikke skryte på meg å ha svaret på det spørsmålet. Men det jeg imidlertid KAN si med absolutt sikkerhet, er at dersom så skulle være at han (mot formodning) skulle være et sådant viljeløst offer, så er han like forbannet ansvarlig for ikke å ta grep og legge seg inn til behandling etter at han ble avslørt på Gardermoen i sommer! Ergo er det uansett ikke mer synd på den mannen enn en hvilken som helst annen vinningskriminell, spør du meg.

 

 

27 kommentarer
      1. Nei, det måtte gudene vite.. Uansett behandles denne fyren helt annerledes enn andre som begår tyveri. Om du og jeg var blitt tatt for noe, så ville ikke omkvedet i omverden vært at henne er det synd på, henne må vi slå ring rundt, for å si det sånn..

    1. Har har nok vært og er kleptoman…Vi hører bare om de gangene han har blitt tatt. Sikkert ikke blitt tatt alle ganger han har stjålet..
      Men dessverre er det mange som stjeler fra butikker. Jeg ser det nesten hver gang jeg handler..Folk putter ting i barnevogna og i votter etc..Det er snakk om “fine” fruer og unge jenter og menn. I fjor så jeg en som stjal en dyr jakke fra et stativ og bare løp..Jeg gikk rett bort til vaktene og sa i fra, de løp etter..Men mannen var allerede ute av butikken. Ble ikke tatt..Jeg sier i fra hver gang jeg ser dette. På Søstrene Grene stjeles det masse. Jeg jobbet på et lensmannskontor et år og der var det en gjenganger i anmeldte saker og det var pensjonister som stjal sjokolade og godis fra matbutikker..Satt hele dagen og lagde rapporter på dette. Var ikke snakk om ett tyveri i uka for å si det sånn.

      1. Herregud, det er jo regelrett sjokkerende!! At jeg sjelden ser noe, har vel sikkert å gjøre med at du vet hvordan det foregår, og dermed hva du skal se etter, men alikevel..
        Vi har jo hatt et og annet tilfelle av folk som stikker fra regningen på jobben, hvor da jeg, som har kombinasjonen voksen nok til å ta det og rask til beins, blir den som får oppgaven med å sette etter de. Men noen får jo uansett snikt seg ut.. Husker spesielt et tilfellet hvor det var en som har spist hos oss en rekke ganger der jeg hadde hatt bordet. Det var mye å gjøre, og jeg reagerer først når jeg går forbi bordet for annen gang etter først å ha observert hva jeg antok var at fyren var på toalettet eller ute å røykte. Jeg spør så bossen om han har vært fremme ved kassen og betalt eller noe uten at jeg hadde sett det. Men det hadde han jo ikke, og jeg ble regelrett rasende. Dette er nemlig en fyr som har mer enn nok penger, samt at hele adferden gjorde at jeg opplevde det så til de grader respektløst. Bossen kunne faktisk ikke annet enn å le, for jeg var altså så forbannet, både på egne vegne, kokkenes vegne, og i det hele tatt. Han kjenner jo meg, så han vet jo at den fyren vil face en utrivelig konfrontasjon neste gang hans vei krysset min, for Askim er jo ikke stort.. *hehe*

    2. Jeg tror Bjørnars tyverier er tegn på at han er syk, altså at stjelinga er et symptom på underliggende psykiske problemer.
      Det er ikke ment som en unnskyldning, mer som en forklaring.
      Om det er synd på han? Ikke mer enn det er på andre som sliter med psyken i samme grad -men ikke mindre heller. Og nei, det å stjele er ikke en sykdom, men en kriminell handling. Den har Bjørnar tatt straffen for å betalt de foreleggene han er pålagt.

      1. Hva som plager meg, er at samfunnet generelt og media behandler denne fyren helt annerledes enn andre som begår samme ugjerning. Omkvedet for Moxnes er sympati for en fyr i desperat behov for hjelp mens det for deg og meg ville vært nedrig butikktyv som ikke kan forskjell på mitt og ditt.
        Videre, faller sympatien min rett i dørken i det han ikke oppsøkte hjelp etter at han ble tatt i sommer. I det hele tatt skjønner en jo på et tidspunkt at en har et avhengighetsproblem når det blir uimotståelig. Fra det øyeblikket har en så et ansvar for å ta de nødvendige grep m.h.t behandling. Lar en det bare skure og gå, er det like forbannet et valg om å stjele fordi en vet hvor det bærer i det en setter kurs for butikken.

    3. Når det kommer til representanter for partiet Rødt så er det slik ståa er. Har møtt noen av dem, og Moxnes er bare småtterier ift hva andre innad den sirkelen får seg til å gjøre 🐰

      1. Hei, Ringte på døra di tidligere i dag for å gratulere deg med dagen og førsteplassen, Du var ikke hjemme,? Så derfor benytter jeg anledningen å gjenta det her, hvor det alltid er åpent 😉

        1. Straffeloven § 266 rammer den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred. Bestemmelsen viderefører i all hovedsak straffeloven 1902 § 390 a. Strafferammen for overtredelse av bestemmelsen er bot eller fengsel inntil 2 år. Kos deg!

          1. Ref. Straffeloven paragraf 185 som slår fast at “Med diskriminerende og hatefull ytring” menes det at å true eller å forhåne noen, eller fremmer hat , forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av personers gruppebaserte tilhørighet”. 😉

              1. Haha… ja ja… da får vi kose os bak murene vi da, begge to. I følge straffeloven om hatefulle ytringer i sosiale medier straffes dette med bot eller fengsel i opptil 3 år.
                Mulig jeg slipper ut før, grunnet formidlene omstendigheter 😉

                  1. Phu, må virkelig konsentrere meg no. En og en bokstav på rad. Halve svaret ditt forsvant på mobilen. Snart hjemme og kan svare på pc om det er noe fornuftig å svare på 😉

      2. Det som plager meg, er at samfunnet dømmer denne fyren helt annerledes enn hva tilfellet er for andre som begår samme forbrytelse. Om dette er akseptabel adferd i en gruppe/organisasjon bør det jo virkelig tas grep asap

        1. Samme her. Om jeg hadde blitt tatt i å stjele ost, laks og solbriller ville jeg fått ei feit bot, om jeg hadde lagt frem en bok av dokumenter som bekrefter dårlig psykisk helse så ville de gitt flatt faen i det. En annen ting er hvor besynderlig det er at han plutselig skulle gå helt amok og begå en mengde ostetyverier etter solbrillesaken. Han har jo aldri blitt tatt før tenker jeg, for da hadde vi nok fått høre om det nå. Er det slik at Moxnes faktisk vet og benytter seg av at samfunnet sympatiserer med gjerningspersoner og kriminelle? Altså jeg mener vi ser jo hele tiden at i skoler hvor barn blir mobbet så ender det med at den som blir mobbet må bytte skole, mens mobberen får bli. Ungdommer som gjør hærverk får jobb i kommunen, elever som starter branner på skolen får gratis varmlunsj, personer som blir arrestert for vold og drap blir sympatisert med i media hvor de skriver at gjerningspersonene «er preget, angrer, har det vondt, etc»….. jeg tror rett og slett mannen forsøker høste sympati, spill for galleriet. Jeg ser artikler og bloggere som skriver «la nå den stakkars mannen være». Hvorfor er det mer synd i han enn folk som stjeler mat fordi dem ikke har penger og er sultne? 🤔🐰

          1. Takker så mye <333
            Det irriterer meg i det hele tatt grenseløst at samfunnet dømmer folk ulikt for samme handling i hht hvilken posisjon (les; yrkestittel) de måtte ha. Samme greia er det med at folk ikke stiller på linje i forhold til troverdighet. Her stiller en jo til og med med et sådant 'handicap' i rettslig sammenheng (f.eks vil en konserndiriktør stille med betydelig høyere troverdighet enn en 'NAV'er, dreier det seg om en sedelighetsgreie, vil en farget mann stille riktig så svakt satt ovenfor en hvit kvinne, etc)..

    4. Kleptomani er jo en psykisk lidelse, så sånn sett har han vel rett. Handlingen er kriminell, men er også en psykisk lidelse i følge Store medisinske leksikon: “Kleptomani er en psykisk lidelse kjennetegnet ved gjentatt sviktende kontroll over impulser til å stjele ting uten tanke på eget bruk eller økonomisk vinning. Betegnelsen brukes bare når trangen er klart sykelig”. Er selvfølgelig ikke GREIT likevel. Samme som at man må sette grenser OGSÅ for barn med ADHD, Tourettes osv..

      1. Det som går inn på vrangsiden min her, er forskjellsbehandlingen i media. Mens Moxnes fremstilles som et stakkars offer for en psykisk lidelse, blir andre ansett for nedrige kjeltringer.

        1. Heldigvis har vi stand up komikere, Nrk’s Nytt på Nytt og bloggeren Gryende , der får disse folkene så hatten passer og vel så det 😉

          1. *hehe* Jeg er vel ikke den som legger noe særlig imellom, nei.. 🤭
            Men som jeg tidligere har sagt, har jeg i utgangspunktet mer enn nok på eget synderegister til å dømme andre. Men forutsetningen i så måte, er jo at de lærer av sine feil, tar grep, og ikke gjentar bedriften.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg